Медзаклади з платною госпіталізацією мають змінити статус - Марченко

Медзаклади з платною госпіталізацією мають змінити статус - Марченко

Укрінформ
Державна підтримка медичних закладів, які знаходяться у підпорядкуванні Національної академії медичних наук, може відбуватися за принципом "кошти за пацієнтом".

Про це під час круглого столу у середу сказав заступник міністра фінансів Сергій Марченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Менше 10% в бюджеті цих закладів займає державна підтримка. Переходьте в інший статус, в інше організаційно-правове формування, залишайтесь у власності держави, але працюйте в інших умовах... Запропонуйте нам механізми переходу, якщо хочете, для соціальної категорії громадян передбачити кошти для лікування, ми готові це розглянути, але це будуть кошти на конкретне лікування конкретних громадян, і тоді не буде йти мова про утримання 32 закладів",- сказав Марченко.

Він зазначив, що зараз медична допомога, яку надають ці медзаклади, не є доступною для всіх громадян України.

"Проведений нами аналіз показує, що в 90% закладах (які підпорядковані академії медичних наук - ред.) платна обов'язкова госпіталізація. Від 1000 до 5000 тисяч грн обов'язково. Якщо ви мені скажете, що соціально незахищені категорії громадян можуть отримати там допомогу, я скажу - ні.  Якщо це платна госпіталізація, давайте відверто скажемо - наскільки там роль держави потрібна?", - сказав Марченко.

Як зазначив на круглому столі заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, ці медичні заклади, які надають високоспеціалізовану допомогу, найбільше готові до реформи.

"МОЗ підтримує рух цих закладів в напрямку набуття управлінської та фінансової автономії. Більше того, вони самі це пропонують, - зазначив Ковтонюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-