Жовтень буде критичним з точки зору виконання вимог МВФ - Dragon Capital

Жовтень буде критичним з точки зору виконання вимог МВФ - Dragon Capital

Укрінформ
Виконання першочергових структурних "маяків", які передбачає Меморандум МВФ про взаєморозуміння з Україною, не залежатиме від волі українського парламенту. І це є позитивним моментом, оскільки Рада часто гальмує реформаторські ініціативи уряду.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.

"Серед позитивних моментів - виконання структурних маяків з дедлайном у кінці жовтня не залежить від парламенту, який останнім часом все рідше підтримує реформаторські ініціативи уряду", - наголосила експерт.

Водночас, на думку Білан, ризики залишаються високими. І в цілому жовтень буде критичним з точки зору виконання владою зобов'язань, необхідних для отримання наступної частини кредиту МВФ.

"Подання високопоставленими чиновниками електронних декларацій до кінця жовтня виглядає не найбільш тривіальним завданням, враховуючи сильний спротив системі електронного декларування і нещодавні спроби її змінити. Крім того, у разі затримок з виконанням цього та/або інших зобов'язань, запланованих до кінця жовтня, почнуть діяти умови, заплановані на пізніші періоди, для виконання яких вже необхідне залучення парламенту", - наголосила вона.

Надалі, на думку експерта, найбільш делікатним питанням стане пенсійна реформа.

"Поки що не відомо, чи достатнім буде збільшення розміру п'ятого (лютневого) траншу до 2 млрд дол. для схвалення реформи парламентом", - вважає вона.

Як повідомлялося, МВФ опублікував лист про наміри і меморандум про взаєморозуміння з Україною, в якому зафіксовані зобов'язання влади і суми пов'язаних з ними траншів. Програма розширеного фінансування (EFF) у розмірі 17 млрд дол. включає чотири ключові напрямки: банківський сектор і монетарна система; енергетичний сектор; фіскальна політика і структурні реформи з упором на антикорупційні заходи. 

Згідно зі зміненим графіком, виділення четвертого траншу у розмірі 1,3 млрд дол.  планується в листопаді 2016 року, а п'ятого у розмірі 2 млрд дол. - в лютому 2017 року. Загалом, на додаток до 6,5 млрд дол., виділених Фондом у 2015 році, і 2,3 млрд дол., передбачених цього року, Україна може отримати 5,3 млрд дол. фінансування від МВФ у 2017 році і 2,9 млрд дол. - у 2018 році.

Ключові зобов'язання (структурні маяки), виконання яких оцінюватиметься Фондом під час двох наступних переглядів програми, фокусуються на антикорупційних заходах і реформі пенсійної системи:

- усі чиновники вищої ланки повинні подати декларації про доходи та активи через систему електронного декларування до кінця жовтня, а влада зобов'язана забезпечити вільний доступ громадськості до цих даних;

- до кінця жовтня уряд повинен розділити всі держпідприємства на три групи (так званий тріаж): ті, які залишаться у державній власності; ті, які підлягають приватизації; ті, які підлягають ліквідації. Парламент до кінця грудня повинен ухвалити зміни до законодавства, які дозволяють оптимізувати процедури приватизації і забезпечити їх прозорість;

- парламент повинен до кінця листопада ухвалити закон, який розширює слідчі повноваження Національного антикорупційного бюро України (НАБУ);

- парламент повинен до кінця грудня схвалити пенсійну реформу, яка включає «поступове коригування встановленого пенсійного віку»;

- податкова і митна служби мають бути об'єднані до кінця грудня.

В енергетичному секторі уряд зобов'язався запровадити щоквартальний перегляд ціни на газ та на опалювання для населення, якщо ці тарифи відрізнятимуться від рівня імпортного паритету більш як на 10% (новий структурний показник на кінець жовтня). Крім того, уряд повинен простежити за тим, щоб субсидії на житлово-комунальні послуги не перевищували передбачені бюджетом суми. Планується також, що ці субсидії будуть монетизовані до березня 2017 р., що має сприяти розвитку ринку газу та енергозбереженню.

Що стосується банківської системи, Україна зосередить зусилля на продовженні рекапіталізації банків, зниженні частки кредитів пов'язаним особам, покращенні системи управління державними банками і Фондом гарантування вкладів, удосконаленні банківського нагляду. Крім того, був узгоджений та опублікований деталізований план на випадок виникнення проблем у системних банків.

Що стосується ринку землі, то уряд зобов'язався до кінця вересня подати в парламент законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-