Енергоатом застерігає від поширення чуток про «новий Чорнобиль»

Енергоатом застерігає від поширення чуток про «новий Чорнобиль»

Укрінформ
НАЕК "Енергоатом" заявляє, що звернеться до суду в разі поширення ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості» тверджень про «новий Чорнобиль», який начебто можливий внаслідок технічного переоснащення Запорізької АЕС.

Про це Укрінформу повідомили в прес-службі Енергоатома.

"Енергоатому стало відомо про намір ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості» провести прес-конференцію на тему «Україні загрожує другий Чорнобиль? На Запорізькій АЕС (у першоджерелі - АС) хочуть встановити теплообмінне обладнання, виготовлене з порушенням норм безпеки». Зокрема, за наявною інформацією, Енергоатом збираються звинуватити у нехтуванні національними інтересами, оскільки компанія нібито має намір закупити трубопрокат, який виробляється не в Україні, а в Італії", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі наголошують, що у разі, якщо інформація, яку розповсюджують сьогодні через ЗМІ представники НДТІ, буде озвучена та оприлюднена, "Енергоатом залишає за собою право звернутися до суду. Адже у листах, що пише НДТІ народним депутатам, міністерствам та профільним асоціаціям, інститутом вже неодноразово вказано неправдиву інформацію. Окрім зазначеного вище, ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості» перебрав і з власними повноваженнями. Інформуємо, що він не є і ніколи не був «уповноваженою спеціалізованою матеріалознавчою організацією за напрямком металопрокат для АЕС».

Як зазначається в роз`ясненні НАЕК, предметом закупівлі Енергоатома, з приводу якої має претензії представник ДП «НДТІ», є не труби будь-якої номенклатури, а конденсатор турбіни. 

"Добре відомо, що харківське ПАТ «Турбоатом», давній та надійний партнер НАЕК «Енергоатом», є світовим лідером та єдиним в Україні виробником турбінного обладнання для АЕС. Підприємство є широко відомим і насправді не потребує додаткової реклами. Достатньо згадати, що у 2015 році член Європейського Союзу Угорщина саме в українського Турбоатома замовила для АЕС Пакш модернізацію 8 турбін на 4 енергоблоках. Більш того, навіть РФ, яка має власного виробника турбінного обладнання, всю модернізацію тихохідних турбін провела за технологією Турбоатома. В тому числі – замінила конденсатори", - наголошується в повідомленні.

У 2015 році НАЕК «Енергоатом» в рамках продовження ресурсу енергоблока №2 ЮУАЕС спільно із Турбоатомом здійснив заміну однієї половини конденсатора. А 10 листопада цього року в рамках планового попереджувального ремонту розпочнеться заміна другої половини.

Крім того, наголошують в НАЕ, закупівлі обладнання проводилися абсолютно у прозорий спосіб.

"Маючи пріоритетами прозорість та відкритість закупівель, Енергоатом оголосив тендер на закупівлю комплекту обладнання конденсаторів турбіни для Запорізької АЕС. Із процедурою закупівлі можна ознайомитися на сайті ProZorro: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2016-06-21-000075-a", - наголошується у повідомленні НАЕК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-