Німецькі радники: В Україні після двох років рецесії почалося зростання ВВП

Німецькі радники: В Україні після двох років рецесії почалося зростання ВВП

Укрінформ
Німецька група радників при уряді України на основі статистичних даних має підстави вважати, що макроекономічні реформи в країні йдуть у правильному напрямі.

Про це йдеться в підготовленій групою аналітичній записці, переданій кореспондентові Укрінформу у ФРН.

«Нині макроекономічні індикатори свідчать про те, що Україна стоїть на правильному шляху», - вважають експерти.

На користь своєї думки вони наводять такі дані як початок зростання ВВП після 2 років суворої рецесії (прогноз – на 1,5%), збільшення інвестицій (на 9,6% в першому півріччі), зниження інфляції до менш як 10% (з понад 60% в квітні 2015 року) і відносно стабільний обмінний курс національної валюти, очікуване зниження цього року дефіциту бюджету і рахунків за поточними операціями відповідно до 4% і 2% ВВП (проти 10% в 2014 році в першому випадку і 9% в 2013 році в другому).

Радники звертають увагу на те, що «вступ на такий успішний шлях зміг статися попри вкрай несприятливі зовнішні чинники, включаючи конфлікт в східній частині країни, доступ, що все більш скорочується, на ринки Росії і Центральної Азії, низькі ціни на два найважливіших для України експортних продукти – зерно і сталь».

Особливо наголошуються успіхи в банківському секторі, де до кризи існувало близько 180 банків, серед яких і так звані «олігархічні», і сфері ціноутворення в енергетиці. Різке підвищення цін на енергоносії – міра болюча в короткостроковій перспективі, визнають експерти, але така, що веде до ефективнішого витрачання і зниження корупції.

«Проте в інших секторах швидкість реформ має бути збільшена», - закликають економісти. Вони підкреслюють, що стійкої макроекономічної стабілізації можна досягти лише тоді, коли широкі верстви населення отримуватимуть від неї вигоди у формі зростання доходів. «Якщо цього не станеться, реальною буде загроза того, що люди можуть втратити терпіння, а демагоги - отримати вплив», - попереджають автори записки. Вони зазначають, що в разі відмови від реформ МВФ припинить програми допомоги, а в цьому випадку макроекономічна нестабільність може повернутися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-