Уряд забрав Нафтогаз у своє управління

Уряд забрав Нафтогаз у своє управління

Укрінформ
Кабінет міністрів передав НАК "Нафтогаз України" зі сфери управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) в своє управління.

Відповідне рішення Кабмін прийняв на засіданні у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Нагадаємо, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, наказом від 7 вересня внесло зміни до статуту компанії, перебравши на себе функції з управління ПАТ "Укртрансгаз" в частині зміни правління і наглядової ради УТГ, а також затвердження його фінплану та інвестпрограми. Про це стало відомо лише минулого тижня.

Віце-прем'єр міністр Володимир Кістіон, що очолив робочу групу з питань реформування "Нафтогазу", заявив, що рішення МЕРТ було ухвалене у рамках процедури анбандлінгу - тобто, відділення від НАКу функцій з транспортування та зберігання газу.

"Нафтогаз", у свою чергу, заявив, що зміна статуту поставила під загрозу укладення НАК кредитної угоди із залученням Світового Банку на суму $500 млн, є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і загрожує потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою. У "Нафтогазі" неодноразово підкреслювали, що виведення "Укртрансгазу" в підпорядкування МЕРТ не є анбандлінгом та загрожує судовим процесам у Стокгольмському арбітражі проти російського "Газпрому".

У понеділок МЕРТ відмінило своє рішення, було анонсовано передачу "Нафтогазу" в колегіальне управління урядом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-