Реформа Нафтогазу: уряду допоможе Світовий банк і ЄБРР

Реформа Нафтогазу: уряду допоможе Світовий банк і ЄБРР

Укрінформ
Уряд спільно з міжнародними фінансовими інституціями створили робочу групу для прискорення реформування НАК "Нафтогаз-України".

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

"За ініціативою Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулась нарада за участю надзвичайного і повноважного посла США в Україні Марі Йованович, представників Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового Банку, представників уряду, а також керівництва НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз". Учасники обговорили ситуацію, яка виникла в зв'язку з ухваленням нової редакції Статуту НАК “Нафтогаз України”, - йдеться в повідомленні.

У ході зустрічі Прем'єр-міністр запевнив її учасників у своїй відданості реформам енергетичного сектору. Він також наголосив на необхідності прискорити реформу корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз". 

З цією метою учасники наради прийняли спільне рішення про створення робочої групи, очолити яку доручено Віце-прем'єр-міністру України Володимиру Кістіону. До складу робочої групи увійдуть представники низки міністерств, Нафтогазу, Укртрансгазу, а також міжнародних організацій.

"Сторони домовились, що робоча група невідкладно розпочне напрацювання конкретних кроків щодо реструктуризації (анбандлінгу) Нафтогазу і підвищення ефективності управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз".  В зв'язку з цим було досягнута домовленість скасувати наказ, який вносить зміни до Статуту НАК “Нафтогаз України”. Відповідне рішення Міністерством економічного розвитку і торгівлі України уже ухвалене. Також було узгоджено, що буде проведено аналіз та оцінку ключових рішень ПАТ "Укртрансгаз", прийнятих останнім часом", - зазначили в прес-службі.

Усі сторони підтвердили свою зацікавленість у тому, щоб забезпечити належну ефективність і прозорість управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз". Сторони підтримали ініціативу першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва передати управління Нафтогазом від Міністерства економічного розвитку і торгівлі Кабінету Міністрів як колективному органу.

За результатами зустрічі Прем’єр-міністр наголосив на тому, що реформа НАК "Нафтогаз України" буде проведена належним чином і в найкоротші терміни. "Ми повинні забезпечити умови для створення ринку газу, а це передумова реальної конкуренції в кінцевому рахунку – зниження ціни на газ", - підкреслив він.

У свою чергу Френсіс Маліж від імені донорів заявив: "Ми дуже задоволені, що у цій ситуації вдалося досягти консенсусу щодо спільної мети у трансформації корпоративного управління Нафтогазом та щодо прискорення кроків, необхідних для підготовки його анбандлінгу. Це одна з найбільш важливих реформ в Україні і наріжний камінь стратегії ЄБРР. Я особливо задоволений рівнем відкритості та взаємодії, який ми зараз встановили".

Про перші результати робоча група доповість на нараді на наступній зустрічі, яка планується уже за тиждень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-