Мораторій на продаж землі у найближчі роки не знімуть - нардеп

Мораторій на продаж землі у найближчі роки не знімуть - нардеп

Укрінформ
Доки український агровиробник буде не спроможний купити землю сільськогосподарського призначення, мораторій на її продаж знятий не буде.

Таку думку висловив голова підкомітету з питань земельних відносин Олег Кулініч у Батурині Чернігівської області на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Нам усім варто заспокоїтися. Тому що, на маю думку і думку багатьох членів аграрного комітету, впродовж найближчих років мораторій на продаж землі знятий не буде", - сказав Кулініч.

На його переконання, тільки власник земельного паю має вирішувати, що з ним робити, і це право йому гарантоване Конституцією. Інша причина - відсутність у фермерів і середніх агропідприємств достатніх коштів на придбання землі. Відтак, у разі зняття мораторію її скуплять великі вітчизняні холдинги або іноземні транснаціональні корпорації.

З огляду на це у процесі формування земельного ринку, вважає Кулініч, дуже важливо захистити малих і середніх фермерів і власників паїв. Першим кроком до цього стане виділення державою наступного року 5,5 мільярда гривень на їх підтримку.

"Якщо це дійсно запрацює і це буде не разова акція, а щорічно і кожен фермер реально це відчує, тоді можна буде розпочинати фахову дискусію і говорити про конкретну дату зняття мораторію", - сказав Кулініч.

Загалом питання мораторію на продаж землі на засіданні комітету було ключовим і викликало бурхливу дискусію серед присутніх. Думка більшої частини з них сходилася на тому, що знімати мораторій - не на часі. Члени комітету, взявши до уваги претензії і зауваження, сказали, що широке обговорення даного питання пройде найближчим часом у різних областях України. Без цього серйозні рішення прийматись не будуть.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-