В Укртрансгазі пояснили, навіщо ГТС потрібен консорціум

В Укртрансгазі пояснили, навіщо ГТС потрібен консорціум

Укрінформ
Створення газотранспортного консорціуму з управління газотранспортною трубою України має сенс в контексті гарантованого завантаження вітчизняної ГТС.

Про це в інтерв'ю "НВ Бізнес" розповів президент ПАТ «Укртрансгаз» Ігор Прокопів.

"Логіка для України в консорціумі дуже проста – країна повинна мати партнерів, які гарантовано забезпечать завантаження ГТС. Все решту ми можемо зробити самі – і обслуговувати, і експлуатувати, і модернізувати. Основне завдання: зберегти завантаження ГТС, можливо збільшити, добитись нових потоків, нових коридорів – це було б найголовнішим викликом", - зазначив Прокопів.

За його словами, внаслідок будівництва "Пiвнiчного потоку" та приватизації білоруської ГТС Газпромом, відбулося зниження завантаження української труби.

"Пiвнiчний потiк – це виклик номер один. Приватизація білоруської ГТС Газпромом і збільшення її потужності на третину – це виклик номер два. Пiвнiчний потiк забрав більше 40 млрд куб. м газу. Білоруська ГТС за рахунок збільшення на 30% також забрала 5-6 млрд куб. м газу. Сукупно в нас більше ніж з 110 млрд куб. м транспортна робота впала до 72-75 млрд куб. м. Ми вже несемо ці втрати", - зазначив керівник українського газотранспортного оператора.

При цьому, за словами Прокопіва, в Україні прораховуються і ведеться підготовка до будь-яких варіантів розвитку подій.

"Звичайно, ми прораховуємо перспективи свого розвитку, розглядаємо декілька варіантів, які можуть мати місце з 2019 року. Це збереження діючого транзиту, падіння до 30 млрд куб. м газу, якщо би була друга нитка Пiвнiчного потоку і повністю відсутність транзиту через територію України. До цього також треба бути психологічно і економічно готовими. Розуміти, які втрати понесе держава, і які з них повинен зазнати Укртрансгаз, аби ефективно працювати далі. Тому що все одно ми будемо забезпечувати транспортування природного газу для потреб споживачів України", - зазначив він.

Також, за словами Прокопіва, налагодження імпортних поставок з Європи показало, що Україна може качати газ не тільки зі сходу на захід, а із заходу на схід.

"Наразі ми маємо від операторів ГТС суміжних країн доволі цікаві пропозиції щодо розвитку та побудови нових транзитних маршрутів територією України. Тому вважаю, що держава повинна вивчати і повинна боротись за такі напрямки, як боролась у свій час за реверс", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-