Аграрії нарешті отримають 400 мільйонів європейського кредиту - Кутовий

Аграрії нарешті отримають 400 мільйонів європейського кредиту - Кутовий

Укрінформ
Міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий зазначив, що 400-мільйонний кредит від Європейського інвестбанку мав би стати вагомим важелем підтримки українського агросектору, проте попередня команда МінАП невиправдано затягнула процес отримання цих грошей.

Про це Кутовий написав у своїй статті для "zn.ua".

"Значним додатком до донорських грошей і держпідтримки має стати кредит від Європейського інвестиційного банку. Нам вдалося завершити невиправдано затягнутий процес отримання цих грошей попередньою командою. І тепер ці 400 млн євро буде виділено нам на галузь на десять років", - зазначив Кутовий.

За його словами, обсяги фінансування України з бюджету ЄС у рамках комплексних програм сьогодні критично малі.

"Скажімо, Молдова отримує 256 євро на душу населення. Україна — лише 27,5 євро. Що нам заважає піти шляхом сусідів? По суті, нічого. Щоби збільшити фінансування донорів, нам потрібні три складові, розробку яких я вже доручив опрацювати команді реформ", - заявив міністр.

Так, пояснив він, наразі здійснюється робота над новою редакцією закону про підтримку сільського господарства. Цей закон суттєво не переглядався останні 11 років.

Друга складова — створення спеціальних інституцій за аналогом, які діють в ЄС, для отримання та розпорядження донорськими коштами.

Третя — потрібно офіційно, на рівні закону, затвердити погоджену з донорами стратегію розвитку АПК.

"Адже донори дадуть кошти тільки під зрозумілу та погоджену з ними програму дій. Якщо говорити про досвід Молдови, то на їхній АПК йде близько 30% загальної суми дотацій. Прагнемо отримати не менше", - наголосив Кутовий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-