Насалик пояснив, чому із зони АТО не поставлялося вугілля

Насалик пояснив, чому із зони АТО не поставлялося вугілля

Укрінформ
Глава Міненерго Ігор Насалик розповів, чому вугілля не поставляється із зони АТО.

Коментар міністра прозвучала в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Дві причини, чому не постачали вугілля з АТО. Перша причина - це ведення бойових дій, і більшість переходів, у нас залишилося тільки два переходи, по яких проходять вагонні пари. З іншого боку є величезна проблема в рухомому складі. А третя причина - це травень і червень не постачали антрацитову групу, щоб взагалі показати, що Україна не така енергетично незалежна, як їм здавалося. Тому ми зробили цілий комплекс, модернізували системи теплопостачання, інших поколінь, і повинен сказати, що якщо ми зараз взагалі не будемо отримувати вугілля із зони АТО, ми вже обійдемося без нього", - заявив Насалик.

За його словами, крім того, 9 фірм, які знаходяться на території "ДНР" або "ЛНР", мають право постачати антрацитове вугілля на територію, підконтрольну Україні.

"Міненерго не бере участі в будь-якому укладанні контрактів. Але для того, щоб отримувати антрацитову групу, більшість шахт, які знаходяться на території так званих "ЛНР" і "ДНР", вони зареєстровані в Україні, і ці 9 фірм, які в цьому додатку або списку, який контролюється СБУ, ось вони мають право поставляти це антрацитове вугілля із зареєстрованих шахт на наших територіях, сплачуючи податки на території України", - пояснив він.

"Міністерство розробило програму підготовки до осінньо-зимового періоду, у нас передбачено запаси 2,2 млн т. Ви згадали Львівсько-Волинський басейн, але я вам скажу, що на території України, яка контролюється Україною, ми не видобуваємо жодної тонни антрацитової групи. Ми розробили план і 3 дні тому вже прийшло перше судно, це швейцарська фірма постачала, це приватні відносини між "Центренерго" та іншими компаніями. На сьогоднішній день, якщо ще 6-7 місяців тому ми могли сказати, що без зони АТО і антрацитної групи із зони АТО ми не обійдемося, тому що по балансу у нас було більше 9 млн, це антрацитова група, які в рік Україна споживала, то на сьогоднішній день, незважаючи на те, буде поставка вугілля із зони АТО або не буде взагалі, ми компенсуємо антрацитную групу з інших країн", - резюмував Насалик.

Раніше Глава Міненерго заявляв, що за літо Україна спалила на 20% більше вугілля, ніж взимку минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-