SMART-квартири, або «покращене планування для 21 століття»

SMART-квартири, або «покращене планування для 21 століття»

Укрінформ
На загальному ціновому тлі SMART-квартира виглядає привабливішою майже в два рази

Не так давно у столиці почали з'являтися білборди з незвичайною рекламою нерухомості. На них забудовники пропонують квартири загальною площею всього 18-24 кв. м, але з інтригуючою приставкою SMART.

Ми не могли пройти повз і зібрали для вас детальну інформацію про новий тип житла в Україні - SMART-житло. Що насправді приховує в собі «розумна» пропозиція, та чи варта вона вашої уваги? Давайте з'ясуємо.

Почнемо з базового визначення. Як серед фахівців, так і на просторах всесвітньої павутини немає однозначного трактування поняття "SMART-квартира". Хіба тільки девелопери попереджають: не плутайте SMART-житло з технологіями розумного будинку, які дозволяють централізовано керувати електронікою, кондиціонерами та сценаріями освітлення. Однак частина експертів все ж знаходять пояснення нашому неологізму. Вони стверджують, що сучасному терміну "SMART-квартира" цілком підходять порівняння з «гостинкою» або «квартирою поліпшеного планування». Звідси ми робимо висновок, що SMART - це невелика квартира площею від 16 до 50 кв. м (частіше 22-26 кв. м), яка відповідає наступним базовим принципам:

- Раціонально продумане використання площі. Для цього в кожному приміщенні скорочуються неефективні зони, такі як коридори, а також прибираються глухі кути, які не використовуються. Згідно концепції SMART, людина повинна платити виключно за корисні метри.

- Скорочення площі квартир при одночасному збільшенні числа кімнат. Наприклад, кілька років тому популярними варіантами на ринку первинної нерухомості вважалися однушки по 50-55 квадратних метрів. Однак сьогодні девелопери запропонують вмістити в цю площу студію, дві спальні і невелику гардеробну кімнату.

- SMART-квартира повинна допомагати власнику заощаджувати на комунальних платежах. Це стосується як загальної площі - чим менше метрів, тим менше квартплата, так і деяких інженерно-технічних рішень. Наприклад, в SMART-квартиру забудовник може відразу встановити лічильник тепла, а розміщення всіх робочих зон продумати вздовж «світлової лінії». Це допоможе мінімізувати споживання електроенергії для освітлення простору. Також в стандартну комплектацію такої квартири зазвичай включають двотарифні електролічильники та енергозберігаючі склопакети. У порівнянні з неутепленої сталінкою або хрущовкою, ріелтори обіцяють до 50% економії на комунальних платежах.

- Ще одна особливість «розумних» квартир - їх цільова аудиторія. Передбачається, що пропозиції, у першу чергу, зацікавлять молодь або самотніх людей. У будь-якому випадку, SMART-квартири навряд чи підійдуть великим сім'ям.

- SMART-квартири проектуються з урахуванням типових меблевих рішень. Завдяки такому підходу стандартний диван, комод або ліжко з двома тумбочками по розміру. якраз підійдуть. Як ви можете помітити, за допомогою раціоналізації скорочуються витрати не тільки на купівлю житла, але й на його подальше облаштування.

- Особливістю є цінове позиціонування подібних об'єктів нерухомості. Відділи продажів вітчизняних девелоперів навмисно не відповідають на питання про вартість квадратного метра в SMART-квартирі. Однак вони охоче називають загальну ціну об'єкта цілком: близько 24 тисяч доларів за квартиру площею 22 квадратних метра в спальному районі на лівому березі Дніпра. Більш того, консультанти наполягають саме на такому підході до визначення вартості об'єкта. Вони всіляко запевняють, що не ведуть статистики за «метрам і сантиметрам».

БІДНІ, АЛЕ «SMART»?

Неважко передбачити, які економічні фактори стали причиною появи SMART-сегмента ринку нерухомості. Денис Сєдаков, генеральний директор девелоперської компанії, в ефірі радіо «Ера» нещодавно заявив, що стандартні пропозиції на первинному ринку житла в Києві стартують з 40 тисяч доларів за 40 квадратних метрів. Це справедливо для квартири в уже зданому будинку, або якщо будівництво знаходиться на завершальній стадії, і ним займається компанія з надійною репутацією.

З іншого боку, чи буде купівельна спроможність українців здатною за такого рівня цін забезпечити стійкий попит. Сьогодні середня заробітна плата в нашій країні трохи вища за 5 тисяч гривень. Що стосується столиці, то тут більш оптимістична цифра - близько 8 тисяч в місяць. Якщо для розрахунків за базовий узяти курс 25 гривень/долар, отримуємо мінімальну вартість об'єкта 1 000 000 гривень. Пересічному киянину (за умови, що він відмовиться від усіх благ, включаючи харчування) для купівлі власної однокімнатної квартири доведеться збирати 125 місяців поспіль. Це цілих 10 років і 5 місяців. Звичайно, про іпотеку сьогодні говорити не доводиться, тому що в розрахунок її брати не можна.

За таких умов квартира вартістю 600 тисяч гривень виглядає привабливішою майже в два рази. Пропозиція девелоперів побудована за старим принципом "синиці у руках".

ЩО НАМ ПРИГОТУВАВ РИНОК

Сьогодні SMART-житло пропонують два столичних забудовника.

Перший об'єкт знаходиться на правому березі Дніпра, в районі метро Берестейська. Будівля переробляється з колишнього виробничого комплексу, а найменша квартира має площу 18 квадратних метрів. За даними сайту компанії-забудовника, вартість об'єктів нерухомості у цьому будинку стартує з 397 тисяч гривень. За бажанням замовника компанія також може зробити ремонт і навіть облаштувати нове житло. Однак на форумах деякі потенційні покупці нарікають на невдале розташування комплексу в центрі промислової зони. Інші відзначають його віддаленість від основних маршрутів громадського транспорту.

Другий об'єкт розташований на лівому березі Дніпра. Його часто називають «містом у місті». Тут за 24 тисячі доларів девелопери пропонують квартиру 22 кв. м «під чистову обробку». У комплектацію входить стяжка підлоги, мідна проводка, лічильники гарячої та холодної води, двофазний електролічильник, домофон, двері та енергозберігаючі вікна. Якщо додати кошторис бюджетного ремонту і вартість меблів, то фінальна ціна житла від стану «хочу придбати» до «увійшов і живи» складе близько 30 тисяч доларів США. При цьому ріелтори обіцяють наявність додаткових знижок, акційних пропозицій та розстрочок. Варто зазначити, що комплекс також досить віддалений від метро.

* * * *

Найголовніше запитання щодо SMART-квартир - чому девелопери будують «по-розумному» таку невелику кількість житла? Адже коли вони говорять про відсутність непотрібних метрів і непрактичних архітекторських рішень як про серйозну перевагу, мимоволі починаєш замислюватися про наявність всіх цих негативних факторів у звичайних квартирах. Очевидно, приставка SMART - це скоріше вигадка маркетологів і спосіб розворушити сонний ринок столичної нерухомості. Хоча не будемо заперечувати - це непоганий варіант першої квартири для молодої сім'ї, затишної берлоги для холостяка або житла для невибагливої літньої пари.

Максим Мордовцев, Київ
 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-