У Мінфіні пояснили, на чому

У Мінфіні пояснили, на чому "застрягла" податкова реформа

Укрінформ
Головне питання в новій податковій реформі, щодо якого на сьогодні не вироблено єдиної думки, - податок на виведений капітал. На думку Мінфіну, він не спростить адміністрування і контроль сплати податку з прибутку, однак бюджет втратить наявні доходи.

Про це сказано у відповіді Міністерства фінансів на запит ресурсу UBR.ua

"Згідно з розрахунками, виходячи з бази попередніх періодів, ми отримаємо надходження податку на виведений капітал в розмірі 18 млрд грн. При цьому втратимо щонайменше 30-40 млрд грн", - зазначили в Мінфіні.

Тому в міністерстві сумніваються в доцільності запровадження податку на виведений капітал.

Натомість у Мінфіні пропонують для стимулювання економічного зростання ввести нормативи прискореної амортизації.

"Ця пропозиція якраз націлена на те, щоб бізнес був зацікавлений реінвестувати кошти. Відмінність цього механізму від податку на виведений капітал полягає в тому, що останній дає певні можливості для збереження коштів підприємств. Однак він не гарантує, що ці кошти будуть інвестовані", - вважають у Мінфіні.

Водночас, на думку чиновників, прискорена амортизація дозволяє інвестувати кошти, створюючи при цьому можливості для підвищення їх обігу.

"Держава зацікавлена саме в цьому. Тому на даному етапі ми відпрацьовуємо можливість впровадження прискореної амортизації, щоб стимулювати інвестиції. Питання ж впровадження податку на виведений капітал вимагає додаткового обговорення і вивчення", - говорять у міністерстві.

Крім того, прийняття нової моделі оподаткування може призвести до того, що в більшості платників податків буде відсутній факт розподілу прибутку і, відповідно, не буде об'єкта для оподаткування таким податком, вважають у Мінфіні.

Нагадаємо, два тижні тому Мінфін представив на суд громадськості свій проект податкової реформи.

Як зазначають у самому відомстві, це лише попередня версія. Остання зустріч робочої групи з її доробки за участю представників Мінфіну, ДФС, бізнесу та народних депутатів відбулася 12 серпня.

"З урахуванням усіх остаточних пропозицій даний законопроект буде представлено на засіданні Кабінету міністрів у вересні", - повідомили в Мінфіні.

За інформацією чиновників, існує лише один варіант проекту податкової реформи, хоча питання ліквідації податкової поліції Мінфін виносить в окремий законопроект.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-