Атестована система е-декларування не врятує шахрая від перевірки - НАЗК

Атестована система е-декларування не врятує шахрая від перевірки - НАЗК

Укрінформ
Відсутність атестату відповідності у системи електронного декларування  може стати зачіпкою в суді, однак і його наявність не забороняє проводити спеціальну експертизу на предмет фальсифікації поданої в систему е-декларування інформації.

Про це на брифінгу в понеділок заявила голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 "Якщо станеться так, що все ж таки справа якогось із посадовців дійде до суду як кримінальна, то він, як правило, завжди має гарного адвоката, який шукатиме будь-які зачіпки, щоб виправдати свого клієнта. Такою зачіпкою може стати атестат відповідності. Однак ми пам'ятаємо - жодний доказ для суду не має заздалегідь переконливої сили. І тому навіть при наявності атестату відповідності не забороняється проведення спеціальної експертизи на предмет фальсифікації тих даних, які були подані в систему електронного декларування", - сказала Корчак.

У цьому контексті вона наголосила, що з топ-чиновників не знімається обов'язок подати електронну декларацію. На її думку, той, хто зараз прикривається тим, що не може подати декларацію у відповідну систему через відсутність атестату, "тим самим показує, що в нього, мабуть, є що приховувати".

"Тому впродовж визначеного законом 60-денного терміну, відлік якого починається сьогодні, відповідні посадовці зобов'язані подати цю декларацію, тому що неподання цієї інформації є підставою для складання на них адміністративного протоколу. Але НАЗК робитиме це після закінчення 60 днів", - зазначила Корчак.

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до рішення Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), система е-декларування розпочала роботу в 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року.

Починаючи з моменту запуску, першими - протягом 60 днів - декларації мають подати особи, які згідно зі статтею 50 Закону України «Про запобігання корупції» займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців - починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади. Усі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації вже з 1 січня 2017 року.

12 серпня Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовила у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

11 серпня Президент України Петро Порошенко заявив, що повноцінне електронне декларування доходів посадовців неодмінно почнеться 15 серпня, і недосконалість закону чи програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення початку декларування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-