Самостійне будівництво «Північного потоку-2» коштуватиме Газпрому $11 млрд - FT

Самостійне будівництво «Північного потоку-2» коштуватиме Газпрому $11 млрд - FT

Укрінформ
Публічне акціонерне товариство "Газпром" вирішило самостійно будувати «Північний потік-2».

Про це пише Financial Times.

«Газпром повідомляє про намір самостійно побудувати новий газопровід з Росії до Німеччини вартістю 11 млрд доларів після того, як спільне підприємство з п'ятьма приватними групами розвалилося під тиском антимонопольного органу Польщі», - повідомляє Financial Times.

Як зазначає видання, державний газовий гігант Росії у п’ятницю заявив про розпад консорціуму між ENGIE, OMV, Winterhall, Shell і Uniper та вирішив відкликати свою заявку на створення «СП Газпром».

"Усі заявники вважають, що проект має вирішальне значення для європейської енергетичної системи, тому кожен із учасників буде індивідуально розглядати альтернативні шляхи сприяння», - заявили виданню у Газпромі.

Очікується, що будівництво буде завершено в 2019 році, як і планувалося, додали в компанії. Сталеві труби для перших сегментів мають бути доставлені у вересні.

«Хоча трубопровід не пройде територією Польщі чи польськими водами, Газпрому необхідне схвалення польського Watchdog з продажу акцій у спільному підприємстві з його партнерами, деякі з яких мають активи в Польщі. Польський закон про конкуренцію дає повноваження штрафувати компанії, якщо вони починають діяти без його згоди. Регулятор не дав погодження на створення СП Газпрому на тій підставі, що воно зміцнить вже домінуюче становище Газпрому на європейському газовому ринку», - зазначається в повідомленні Financial Times.

Нагадаємо, "Північний потік-2" має проходити дном Балтійського моря і транспортувати газ з Росії на внутрішній європейський ринок. Планується, що потужність газопроводу становитиме 55 млрд кубометрів на рік, що дасть змогу удвічі збільшити поставки газу до Німеччини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-