Банки сподіваються на пожвавлення кредитування

Банки сподіваються на пожвавлення кредитування

Укрінформ
Банки очікують на зростання обсягів кредитування домогосподарств і приплив депозитів протягом наступних 12 місяців.

Про це свідчать результати опитування банків про умови кредитування, проведеного НБУ у ІІ кварталі 2016 року, повідомляє прес-служба регулятора.

"Обсяги кредитування домогосподарств зростатимуть протягом наступних 12 місяців", - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначають, учасники опитування – 66 банків, на які припадає більше 96% загальних активів системи, - в цілому очікують на збільшення кредитування домогосподарств, але прогнозують невелике зменшення обсягів корпоративних кредитів. Кількість респондентів, які очікують на зростання та на скорочення корпоративного кредитного портфелю, розділилася майже порівну.

Водночас частка респондентів, які очікують на пожвавлення кредитування фізичних осіб (27% опитаних), значно переважає над часткою песимістів (16% опитаних).

Чотири квартали поспіль більшість банків вважає, що якість кредитного портфеля поліпшиться, насамперед у корпоративному сегменті. Якщо під час попереднього опитування такі сподівання щодо корпоративних кредитів висловили 48% опитаних банків, то цього разу - 52%.

У ІІ кварталі посилився попит на кредити, особливо з боку корпорацій, про це повідомили 53% опитаних банків (проти 45% у І кварталі). Найбільший приріст попиту зафіксовано на кредити малого та середнього бізнесу та гривневі кредити. Основні причини зростання попиту - падіння відсоткових ставок, потреба підприємств в обіговому капіталі та необхідність реструктуризації існуючої заборгованості.

Попит домогосподарств і на споживчі, і на іпотечні кредити також зріс, здебільшого завдяки зниженню відсоткових ставок та збільшенню витрат на товари довготермінового користування. Банки очікують подальшого зростання попиту на кредити з боку як підприємств, так і населення і в ІІІ кварталі 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-