Найбільше в Україні родовище газу досі контролюють люди Януковича - ЗМІ

Найбільше в Україні родовище газу досі контролюють люди Януковича - ЗМІ

Укрінформ
Нідерландська компанія Yuzgaz B.V. розроблятиме найбільше родовище газоносних сланців на сході України, яку інвестує Ярослав Кінаш, партнер Пінчука і Ахметова.

Про це пише "Енергетика України".

"За компанією (Yuzgas B.V. - ред.) стоїть Ярослав Кінаш - канадський бізнесмен, який працював в Україні з Віктором Пінчуком і Рінатом Ахметовим, що має інтереси в газовому бізнесі. Але головне навіть не в цьому, а в тому, що до сланцевого проекту досі причетні структури з орбіти Віктора Януковича", - йдеться у виданні.

Напередодні портал Liga повідомив про те, чщо найбільше в стране Юзівске родовище сланцевого газу розроблятиме компанія Yuzgas B.V., зареєстрована трохи більше місяця тому.

Як повідомляв Укрінформ, 27 липня 2016 року НАК "Надра України" оголосила переможця конкурсу на залучення нового інвестора для реалізації Угоди про поділ вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Юзівської площі. Ним була визначена нідерландська компанія Yuzgaz B.V. У коментарі кореспонденту Укрінформу прес-служба Держгеонедра України повідомила, що дане рішення схвалила комісія, до складу якої входили міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України і кілька депутатів.

Yuzgas B.V. на своєму сайті зазначає, що компанія була зареєстрована 16 червня 2016 року. Її створив реєстратор з Британських Віргінських островів Belum Assets Limited і через пару тижнів передав реальному власнику, яким є компанія Emerstone Energy (Люксембург). Остання, у свою чергу, контролюється компанією Emerstone Capital Partners. Вона була створена спеціально для участі в українському конкурсі на користь Emerstone Energy, під управлінням якої знаходиться $400 млн інвестицій. При цьому цікавою деталлю можна вважати те, що Emerstone Capital придбав корпоративний сайт лише за тиждень до Yuzgaz - 29 червня цього року.

Emerstone Capital називає своїм засновником Ярослава Кінаша. З січня 1995 по листопад 1999 року він був главою представництва Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Україні. Кінаш має приватну канадську компанію Iskander Energy, яка вела розробку родовищ вугільного метану на Донбасі, проводить інвентаризацію свого майна і шукає покупця на свої ліцензії.

У січні 2013 року між Кабінетом Міністрів України компанією "Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В." (Shell) і ТОВ "Надра Юзівська" було підписано Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівської. В разі успіху пошукових робіт передбачалася можливість подвоєння видобутку газу в Україні. Shell проінвестував у пошукові роботи кілька десятків мільйонів доларів, але через істотну зміну обставин в реалізації проекту 08.09.2015 року Shell вийшла зі СРУ. В результаті "Надра Юзівська" придбала 100% прав і обов'язків інвесторів в Угоду про розподіл вуглеводнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-