У Пшонки і Арбузова не змогли відібрати тисячі гектарів лісу

У Пшонки і Арбузова не змогли відібрати тисячі гектарів лісу

Укрінформ
Прокуратура Київської області не змогла повернути у держвласність тисячі гектарів лісів, які отримували на Київщині чиновники з оточення екс-президента Віктора Януковича.

Про це йдеться у сюжеті журналістки-розслідувача Надії Бурдей у програмі "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Як з`ясувала Бурдей, прокуратура пропустила строк позовної давності і вже не зможе повернути державі 15 тисяч га мисливських угідь екс-генпрокурора Пшонки. У його справі на початку червня судді відхили позов, оскільки строк позовної давності сплив ще у 2014 році. Тоді ЗМІ повідомляли, що прокуратура нібито повернула державі угіддя, що перебували у користуванні компанії "Укрмістобудпроект", записаної на помічників нардепа-регіонала та сина екс-генпрокурора Пшонки.

 Суд у 2014 справді повернув угіддя державі, оскільки прокуратура довела, що "пшонківці" вирубували дерева під будівництво котеджу та лазні без дозволу. Відтак, суд розірвав договір між "Укрмістбудпроектом" і київським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Люди Пшонки намагались оскаржити рішення суду, але програли.

Однак у журналістському розслідуванні йдеться, що, попри розірвання угоди з лісництвом, залишилось в силі рішення Київської обласної ради про виділення мисливських угідь. Це ключовий документ, оскільки саме рішенням обласної ради виділяється земля під мисливські угіддя.

Після цього прокуратура подавала нові позови, однак суд або відхиляв їх, або переносив засідання. Суд врешті визнав, що мисливські угіддя надавались компанії помічників Пшонки із порушеннями: фірма оформила гектари без погодження з власниками та користувачами полів і городів, на яких знаходяться угіддя. Однак суд відхилив позов прокуратури через пропущений строк позовної давності.

Журналіст зазначає, що позов прокуратури не містив вимоги скасувати рішення облради – через цю помилку люди екс-генпрокурора продовжать полювати у лісах Київської області.

Також не вдалось повернути і ліс, що знаходиться в оренді родини екс-голови НБУ Сергія Арбузова.У квітні 2015 року ГПУ повідомила, що прокуратура Київщини повернула державі 18 га лісу у селі Дмитрівка, які банкір отримав в оренду на 49 років від Київської обласної держадміністрації і оформив на свого батька Геннадія Арбузова.

 Однак на етапі касації суд встановив, що двометровий залізобетонний паркан посеред лісу Арбузови встановили з дозволу ДП "Київське лісове господарство". Тобто, згідно рішенню суду, саме лісове господарство дозволило батькові банкіра зводити посеред лісу огорожу. Твердження про рубку дерев суд також визнав помилковим.

Крім того, ще одну ділянку площею 30 га у тому ж лісі отримав Андрій Лисичкін, який прописаний у Донецьку за однією адресою із братом Арбузова Вадимом Баголою. Також Лисичкін працював в ПАТ "Український бізнесбанк", в якому Сергій Арбузов займав посаду голови правління. Свій ліс Лисичкін вже оформив у власність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-