Держзакупівлі для тюрем відтепер йтимуть через ProZorro

Держзакупівлі для тюрем відтепер йтимуть через ProZorro

Укрінформ
Здійснення публічних закупівель органами та установами пенітенціарної системи відтепер відбуватимуться через систему ProZorro.

Про це повідомила під час підписання в Укрінформі Меморандуму щодо особливостей та концепції здійснення публічних закупівель органами та установами пенітенціарної системи України між Міністерством юстиції України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, ГО "Трансперенсі Інтернешнл Україна" та ВБО "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ", заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

"Наша основна мета усунути корупційну складову у закупівлях. На нашу думку в рамках системи ProZorro на якій будуть відбуватись закупівлі в пенітенціарній системі можна зекономити приблизно 25 відсотків коштів для потреб засуджених. Сьогодні ми робимо перший крок на шляху до прозорих та ефективних закупівель у пенітенціарній службі", - сказала вона.

Севостьянова наголосила, що є дуже важливим, щоб засуджені люди, які перебувають в установах виконання покарання, яких сьогодні в Україні  65 тисяч, відчули, що гроші направляються саме до них. Заступник міністра повідомила, що бюджет пенітенціарної служби складає близько 3 млрд гривень, на державні закупівлі для забезпечення установ виконання покарання в 2014, 2015, 2016 роках виділяли 382 млн гривень. "Це стабільна сума, яка видавалась незважаючи на інфляцію", - підкреслила Севостьянова.

За її словами, майже всі тендери відбувались за результатами рішень Антимонопольного комітету. "Закупівлі відбувались за цінами вище роздрібних в звичайних магазинах. Ми підготуємо детальне звернення до правоохоронних органів за результатами закупівель. В усіх закупівлях минулого року перемагало лише дві компанії. Це маловідомі компанії  "Тест Кабель" та товариство "Лекка". Сподіваємось, що правоохоронні органи встановлять чи був склад злочину і чому саме ці компанії перемагали", - сказала вона.

Севостьянова навела приклад, що заморожена риба була придбана за 50 гривень за кілограм, хоча аналогічна в магазинах коштує по 28 грн. Різниця була і у ціні борошна, соняшникової олії, круп, цукру та інших товарах. "На таких великих поставках ціни не можуть бути дорожче за роздрібні. Це корупційна складова і ми вимагаємо втручання правоохоронних органів, щоб попереджувати такі випадки в майбутньому", - підкреслила представник Мінюсту.

У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов повідомив, що зараз треба  розробити систему закупівель, щоб максимально розширити конкуренцію.

"Буде аукціон і нехай переможе найкращий", - зазначив Нефьодов.

За його словами, протягом 1-2 місяців буде розроблено новий регламент закупівель, проведено тренінги для співробітників пенітенціарної системи, " і можливо ми допоможемо провести декілька перших закупівель".

Виконавчий директор благодійної організації "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ" Володимир Курпіта пообіцяв надати допомогу, зокрема, у моніторингу, щоб товари безпосередньо дійшли до ув'язнених. "У нас є досвід, оскільки ми здійснюємо постачання медичної продукції до пенітенціарної системи в рамках проекту Глобального фонду. Знаємо проблеми  і зможемо допомогти оцінити ситуацію і на регіональному рівні із закупівлями", - наголосив Курпіта.

Він висловив сподівання, що Меморандум стане початком серйозних зрушень у закритому секторі, яким була пенітенціарна система України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-