Фонд гарантування розкрив схеми банку

Фонд гарантування розкрив схеми банку "Михайлівський"

Укрінформ
Схеми з видачею та погашенням кредитів у банку "Михайлівський" здійснювались без коштів, а виключно записами у бухгалтерських документах.

Про це інформує прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Схеми з видачі та погашення кредитів у ПАТ "Банк Михайлівський", безпосередньо перед введенням тимчасової адміністрації, здійснювались без коштів, а виключно шляхом запису в бухгалтерських документах. Такі факти встановлені у результаті перевірки проведеної Фондом", - йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що в приміщеннях фінустанови фізичні особи вносили грошові кошти на користь ТОВ "Інвестиційно-розрахунковий центр" (ІРЦ) та ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" (КІЦ) за договорами фінансової позики: "Відразу ці кошти перераховувались в інші банки, або використовувались на фінансування витрат вказаних компаній. На сьогодні доля цих грошей невідома".

"Інші схеми з фіктивного придбання банком "Михайлівський" активів та збільшення загальної гарантованою суми у банку були виключно "на папері", - заявляють у Фонді.

Так, напередодні введення "Михайлівський" тимчасової адміністрації "ІРЦ" продає йому 106 тис. кредитів за 870 млн грн. Банк, ніби то, перераховує кошти, але кредитних договорів не отримує.

"Ще одна схема. Як свідчать записи у бухгалтерських документах, банк "Михайлівський" придбав фіктивні права вимоги на грошові кошти за договорами з продажу "сміттєвих" цінних паперів. За це він "перераховує" ТОВ "ІРЦ" та ТОВ "КІЦ" суму 741,6 млн грн", - йдеться в прес-релізі.

У Фонді заявляють, що в результаті таких маніпуляцій у бухгалтерському обліку, сума на рахунках цих компаній "збільшуєтьсям до 1,6 млрд грн, які потім, нібито, були використані для погашення зобов’язань ТОВ "ІРЦ" та ТОВ "КІЦ" перед фізичними особами за договорами позики.

"Перевірка виявила, що записи у бухобліку були здійсненні безпідставно. Справа в тому, що залишки на кореспондентському рахунку банку "Михайлівський" у період здійснення вказаних маніпуляцій становили 70 млн грн, а у касі – 57 млн грн. Це свідчить про те, що здійснити переказ реальних коштів на вказані суми у банку не було жодної можливості", - зазначили у Фонді.

Крім цього повідомляється, що 19 травня банк "Михайлівський", в порушення внутрішніх документів і нормативів НБУ, без наявності відповідних коштів, "видав" незабезпечені кредити семи фіктивним фірмам на суму 899 млн грн. В свою чергу, вони переводять ці кошти ТОВ "Ініціатива груп" та ТОВ "Профіт Юніон". Ці компанії перерахували кошти в рахунок погашення заборгованості реальних позичальників перед "Михайлівським". Таким чином, з-під застави було виведено забезпечення за раніше виданими реальними кредитами на 2,6 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-