Нафтопровід Одеса-Броди: поляки чекають конкретики від Києва і Баку

Нафтопровід Одеса-Броди: поляки чекають конкретики від Києва і Баку

Укрінформ
У Польщі позитивно сприймають заяву президентів України й Азербайджану від 14 липня про відновлення проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк й очікують на конкретні дії з боку Києва та Баку.

Про це йдеться у відповіді польського підприємства з експлуатації нафтопроводу "Дружба" (PERN Przyjazn) на інформаційний запит Укрінформу.

"Компанія PERN, як один з учасників МТП "Сарматія", із задоволенням сприйняла заяви Президента Азербайджану Ільхама Алієва і Президента України Петра Порошенка, що стосується відновлення проекту Одеса-Броди. Тепер наша компанія сподівається на конкретні дії з боку компаній з Азербайджану й України", - йдеться у листі PERN Przyjazn.

Як підкреслюється, проект Євразійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК) для польської компанії є важливим з двох причин. Йдеться про можливе створення чергового шляху транспортування нафти до польських нафтопереробних заводів, що поліпшить систему диверсифікації джерел постачання енергоносіїв і посилить енергетичну безпеку Польщі й усього регіону, а також про отримання додаткових прибутків.

Як вважають у польській компанії, на запитання, наскільки перспективним є проект на даний момент, відповідь має дати актуалізація техніко-економічного обгрунтуванням (ТЕО) проекту з огляду на значні зміни, які останнім часом відбулися на міжнародній арені - перевага пропозиції над попитом, скасування ембарго на експорт нафти з Ірану, наміри польських нафтопереробних заводів диверсифікувати джерела постачання.

"Тому на чергові рішення акціонерів "Сарматії", що стосується реалізації ЄАНТК, слід очікувати після завершення робіт щодо актуалізації ТЕО на початку 2017 року", - підкреслюють у польській компанії.

Як повідомлялося, у 2004 році українським ПАТ "Укртранснафта" і польським PERN Przyjazn було створено ТОВ "Міжнародне трубопровідне підприємство "Сарматія" для добудови нафтопроводу Одеса-Броди до польського Плоцька, підготовки проектно-кошторисної документації, залучення інвестицій і забезпечення будівельних робіт. У 2008 році до акціонерів приєдналися державні енергетичні компанії Азербайджану, Грузії та Литви.

На даний момент "МТП "Сарматія" у співпраці з місцевими органами влади готує місцеві плани просторового розміщення нафтопроводу на території дев’яти гмін (найменша адміністративно-територіальна одиниця Польщі), в яких раніше не було таких планів. Очікується, що цей процес буде завершено у першому кварталі 2017 року. Це означатиме завершення етапу просторового планування для цієї інвестиції і виконання однієї з основних вимог, необхідної для отримання дозволу на прокладення трубопроводу по території Польщі. На даний момент МТП "Сарматія" готується до етапу купівлі землі.

Маршрут проходження майбутнього нафтопроводу вже внесено до плану просторового використання Люблінського воєводства Польщі і до планів просторового використання 19 польських гмін. До цього часу вже також отримано екологічні дозволи на реалізацію проекту в Україні та Польщі.

Загальна вартість проекту Одеса-Броди-Плоцьк оцінюється в 455 млн євро з урахуванням будівництва української (125 км) і польської (270 км) ділянок нафтопроводу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-