Україна щороку втрачає $3 млрд через неефективне опалення житла

Україна щороку втрачає $3 млрд через неефективне опалення житла

Укрінформ
Неефективне використання паливно-енергетичних ресурсів у сфері опалення житлового сектору призводить до втрати 60 відсотків енергії або 3 млрд доларів США щороку.

Про це йдеться у Концепції впровадження механізмів стабільного фінансування заходів з енергоефективності (створення Фонду енергоефективності), оприлюдненій на Урядовому порталі.

«На макроекономічному рівні однією з основних проблем енергетичного сектору в Україні є неефективне використання паливно-енергетичних ресурсів у сфері опалення житлового сектору, в якому втрачається 60 відсотків енергії або 3 млрд доларів США щороку. Зазначені втрати протягом 2015-2016 років відшкодовуються з державного бюджету, а також споживачами комунальних послуг», - зазначено у документі.

У концепції наголошується, що Україна значною мірою залежить від імпорту енергоносіїв, що в сучасних геополітичних умовах призводить до високих ризиків енергозалежності.

У побутовому секторі рівень споживання природного газу незмінно становить найбільшу частку - майже 58%.

При цьому, у житлових будинках квартирного типу зосереджено 98,2 відсотка загальної площі усього вітчизняного житлового фонду. 61% будинків в Україні були побудовані до 1970 року.

Житловий сектор щороку споживає 18,6 млрд кубометрів газу для опалення. При цьому потенціал скорочення споживання газу становить 11,4 млрд кубометрів.

«Обсяг щорічного споживання природного газу для опалення в Україні оцінюється у 18,6 млрд. куб. метрів (річна оцінка споживання газу проведена з урахуванням помірної температури в опалювальний сезон). При цьому потенціал скорочення щорічного споживання природного газу для опалення в Україні у разі досягнення поточного рівня втрат в ЄС становить 11,4 млрд. куб. метрів газу (60 відсотків імпорту України)», - йдеться у документі.

Зоркрема, за оцінкою уряду, теплова санація будинків може дати економію у 7,3 млрд кубометрів газу, заміна індивідуальних котлів - 1,7 млрд кубометрів, модернізація котелень - 1,1 млрд кубометрів, модернізація мереж - 1,3 млрд кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-