В Україні собівартість сонячної електроенергії впала до 97 коп. за кВт-годину

В Україні собівартість сонячної електроенергії впала до 97 коп. за кВт-годину

Укрінформ
В Україні собівартість сонячної електроенергії впала до 0,97 грн за кВт-годину. Про це повідомляє прес-служба компанії "Атмосфера" - дистриб'ютора технологій і обладнання для відновлюваної енергетики.

Як наголошується в релізі, на сьогоднішній день проектовані "Атмосферою" промислові сонячні електростанції потужністю від 1 мВт здатні виробляти електроенергію вартістю 97 коп. / кВт-год., що значно нижче ціни на електрику вугільних і газових ТЕЦ.

При мінімальному гарантованому терміні експлуатації такої станції - 25 років - собівартість 1 кВт⋅год. електроенергії складе 97 копійок (з урахуванням деградації панелей). А в подальшому собівартість виробленої станцією електрики буде на рівні експлуатаційних витрат. У порівнянні з традиційними електростанціями, відзначається в релізі, вартість сонячної електроенергії вже значно нижча, ніж енергії, виробленої ТЕЦ (середня ціна 1,62 грн / кВт⋅год.). Однак вона поки що приблизно вдвічі дорожча закупівельної вартості електрики від атомних (0,42 грн / кВт⋅год) та гідроелектростанцій (0,59 грн / кВт⋅год.).

В "Атмосфері" підкреслюють, що українська ціна 0,97 грн (0,04 дол.) за кВт⋅год. сонячної електроенергії відповідає поточним загальноєвропейським ринковим пропозиціям для станцій такого типу. Водночас, це не найнижча вартість сонячної електроенергії в світі: в тендерній пропозиції, що перемогла,  для третьої 800-мегаватної фази державної станції Mohammed bin Rashid alMaktoum Solar Park (ОАЕ), підрядником була закладена ціна 0,0299 дол. за 1 кВт⋅ год.

За словами генерального директора компанії "Атмосфера" Олексія Бадіки, "наші фахівці проводять комплексне опрацювання проекту, починаючи з геодезичних розвідок на території майбутньої станції, проектування, підбору та поставок обладнання і закінчуючи підготовкою документації для юридичного оформлення підключення станції до національної енергомережі, а також економічного обґрунтування для залучення зовнішнього фінансування. На даний час в розробці знаходяться п'ять станцій потужністю від 0,5 до 4 мВт, розташованих у Херсонській та Миколаївській областях ".

Він зазначив, що "Атмосфера" супроводжує процеси введення в експлуатацію та підключення промислової сонячної електростанції на всіх етапах: від підготовки технікоекономічного обґрунтування до отримання ліцензії та оформлення членства замовника в оптовому ринку електроторговлі. Весь процес будівництва і підключення промислової сонячної електростанції займає близько півроку.

Інвестиційну привабливість сонячних електростанцій ще більш підвищує діючий в Україні до 2030 року "зелений" тариф. Для введених в експлуатацію в поточному році наземних станцій він становить 0,16 євро / кВт⋅год.

З підключеним "зеленим" тарифом чиста рентабельність сонячної електростанції становить майже 350% і окупляться такі інвестиції вже через 5 років, відзначається у прес-релізі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-