Пинзеник вважає

Пинзеник вважає "нульовим" ефект від зниження єдиного соцвнеску

Укрінформ
Якщо до уваги взяти лише динаміку зарплати, зумовлену підвищенням її мінімального розміру, стає очевидним: ніякої легалізації доходів не відбувається. Ефект зниження ЄСВ нульовий.

Про це написав екс-міністр фінансів, народний депутат від БПП Віктор Пинзеник на своїй сторінці у Facebook.

«ЄСВ у 2016 році було знижено на 39% (з 36% до 22%). А надходження коштів до Пенсійного фонду за лютий-червень зменшилися на 36%. Дехто побачив у цьому ефект легалізації, адже ж не впали надходження на 39%, а тільки на 36%! Підстав для таких висновків, на жаль, немає. Бо треба врахувати дію певних інших чинників», - написав він.

За словами Пинзеника на розмір номінальної зарплати мають значний вплив два чинники: прийняття адміністративних рішень щодо підвищення мінімальних зарплат та інфляція.

«У вересні 2015 року була на 13,1% підвищена мінімальна зарплата (з 1218 до 1378 грн). І ця підвищена зарплата виплачувалася з початку 2016 року. У травні 2016 року вона була підвищена ще на 5,2% (з 1378 до 1450 грн). А це впливає на пенсійні доходи. У 2012 році не було ніякого зниження ставок ЄСВ, а зарплата зросла (червень до червня) на 15%, у 2013 році - на 9%», - зазначив екс-міністр фінансів.

Пинзеник зауважив, що зарплата також реагує на інфляцію. Зокрема, у 2015 році мінімальна зарплата не підвищувалася жодного разу, але номінальна зарплата (червень до червня) зросла на 19%. Економіка зреагувала на велику інфляцію, що за підсумками року сягнула майже 25%.

«Якщо до уваги взяти лише динаміку зарплати, зумовлену підвищенням її мінімального розміру, стає очевидним: ніякої легалізації доходів не відбувається. Ефект зниження ЄСВ нульовий. Хоча - чому нульовий? Українських пенсіонерів позбавили джерела виплати пенсій», - написав екс - міністр фінансів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-