Уряд затвердив нові правила утилізації хімікатів

Уряд затвердив нові правила утилізації хімікатів

Укрінформ
Уряд затвердив ліцензійні умови для підприємств, що займаються утилізацією небезпечних відходів, які були представлені на розгляд Кабміну Міністерством екології та природних ресурсів України.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

"Нові ліцензійні правила встановлюють прозорі умови ведення бізнесу в сфері поводження з небезпечними відходами та дозволяють державі здійснювати ефективніші заходи державного контролю за діяльністю ліцензіатів у цій сфері", - зазначив він, коментуючи рішення Кабміну.

За словами міністра, природоохоронна громадськість та учасники ринку переробки і утилізації небезпечних відходів більше року чекали на цей документ.

«Система поводження з небезпечними відходами була де-факто знищена. Через відсутність ліцензій ми отримали неврегульовану та неконкурентну ситуацію, коли пестициди, агрохімікати,  фармацевтичну продукцію, що втратила термін придатності, утилізовували як заманеться і де заманеться або у випадку з ліками – повторно пакували і продавали в аптеках. Мінприроди за два місяці проведено титанічну роботу для вироблення й упорядкування нових ліцензійних умов, які  дозволять державі контролювати великий тіньовий ринок небезпечних відходів із мільярдним обігом коштів та нарешті встановлять прозорі умови для бізнесу, унеможливлюючи корупційні оборудки у цій сфері», - прокоментував ситуацію міністр екології.

Семерак також зауважив, що  на сьогоднішнє рішення Кабміну більше року чекали вітчизняні підприємства, які через відсутність ліцензійних умов та відповідно ліцензій не могли здійснювати утилізацію небезпечних відходів таких як пестициди й отрутохімікати.   

«Мінприроди до сьогоднішнього дня не мало можливості вирішувати ці питання. Єдина компанія, яка у 2014 році отримала ліцензію на утилізацію непридатних пестицидів та агрохімікатів, не виконувала своїх зобов’язань. Наше міністерство не мало навіть можливості здійснити перевірку даного підприємства. Нові ліцензійні умови унеможливлять виникнення подібних ситуацій і це стане першим кроком до нашої спільної мети, до зменшення та мінімізації ризиків для навколишнього природного середовища, життя та здоров’я людей», - пояснив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-