Київ отримав ноту з Китаю через кукурудзу

Київ отримав ноту з Китаю через кукурудзу

Укрінформ
Україна отримала нотифікацію від китайської національної організації захисту рослин через невідповідність української кукурудзи фітосанітарним вимогам КНР.

Про це повідомив голова Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів України Володимир Лапа в ході засідання робочої групи щодо функціонування ринку зерна.

"Нещодавно Україна отримала таку нотифікацію від китайської національної організації захисту рослин через невідповідність української кукурудзи фітосанітарним вимогам КНР", - зазначив він.

Лапа закликав українських експортерів зерна неухильно дотримуватися фітосанітарних вимог Китаю.

"Китай дуже важливий партнер України, тому бізнес зобов’язаний дотримуватися фітосанітарних вимог. Більше того, бізнес-спільноті необхідно самоорганізовуватися, вживати дієвих корпоративних підходів з метою недопущення подібних випадків. Державі у свою чергу необхідно контролювати відповідність цим вимогам продукції, яка формується на експорт: фітосанітарний інспектор повинен здійснювати фітосанітарний контроль у полі, при його переміщенні в межах країни, а також при експорті. Цього вимагають і міжнародні договори, і національне законодавство. Ми зобов’язані зробити все для того, щоб українська продукція користувалася попитом", - наголосив Лапа.

При цьому він додав, що уряд України вжив усіх необхідних заходів щодо дерегуляції та спрощення ведення бізнесу.

За його словами, сьогодні Україна належить до лідерів у експорті зерна. І якщо ми хочемо зберегти свої позиції, то повинні чітко виконувати зобов’язання, які взяли перед міжнародними партнерами.

За результатами зустрічі Володимир Лапа доручив Департаменту фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби вжити заходів щодо розслідування надходження нотифікаційного повідомлення від КНР, контролювали продукцію при формуванні партії на експорт, а партії вантажів формувати тільки з обстежуваних полів. При цьому фітосанітарні інспектори повинні здійснювати періодичний моніторинг на предмет виявлення карантинних організмів під час вирощування, переміщення та експорту продукції.

На сьогодні Китай є найбільшим імпортером української сільськогосподарської продукції. У 2015 році з України було експортовано продукції на суму більш як 1,2 млрд дол. США – це понад 8% усього українського аграрного експорту та понад 50% усіх поставок вітчизняних товарів до КНР. Головною продукцією усього експорту є кукурудза, ячмінь, соняшникова та соєва олія. Кукурудза з України займає абсолютну більшість загального об’єму імпорту кукурудзи до Китаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-