Глави урядів ГУАМ восени обговорять у Києві вільну торгівлю

Глави урядів ГУАМ восени обговорять у Києві вільну торгівлю

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман та посли країн-членів ГУАМ в Україні скоординували зусилля щодо поглиблення багатосторонньої взаємодії та практичного співробітництва держав у регіоні, а також практичні заходи щодо запровадження Зони вільної торгівлі між країнами-членами.

Про це йшлося під час зустрічі Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана із Генеральним секретарем та керівниками посольств країн-членів Організації за демократію та економічний розвиток ГУАМ, повідомляє Урядовий портал.

"Голова Уряду виступив з ініціативою організації зустрічі глав урядів країн - членів ГУАМ восени цього року у Києві, в центрі уваги якої мала б бути тематика запровадження Зони вільної торгівлі, поглиблення економічної співпраці та можливість створення органів взаємодії бізнесу", - йдеться у повідомленні.

Так, за словами Прем'єра, країни мають значний потенціал як для багатостороннього співробітництва, так і розвитку двосторонніх відносин. Зокрема, важливо приділити увагу використанню транспортного та транзитного потенціалу. Також необхідно провести переоцінку економічних і торговельних можливостей країн-членів, що особливо важливо, зважаючи на виклики "неправових підходів щодо торговельних обмежень по відношенню до України". Він виступив за створення бізнес-майданчика у рамках ГУАМ для обміну думками щодо залучення інвестицій та розвитку економіки.

Гройсман підкреслив важливість посилення співпраці ГУАМ зі Сполученими Штатами Америки, Японією, країнами Вишеградської четвірки та країнами Балтії. "Формат "ГУАМ+" є дуже доцільний для нашої спільної подальшої взаємодії", - зазначив він.

Керівники посольств Грузії, Азербайджану та Молдови подякували Гройсману за ініціативу проведення зустрічі прем'єр-міністрів країн – членів ГУАМ. Домовлено розпочати практичну роботу над підготовкою і змістовним наповненням цього багатостороннього заходу.

Співрозмовники також обговорили актуальні питання двосторонньої співпраці країн, зокрема щодо підвищення торговельного обороту та реалізації спільних інфраструктурних проектів.

У ході зустрічі домовлено відновити роботу українсько-грузинської та українсько-молдовської міжурядових комісій з питань торговельно-економічного співробітництва та провести у вересні відповідні спільні засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-