США обігнала Росію і Саудівську Аравію за запасами нафти

США обігнала Росію і Саудівську Аравію за запасами нафти

Укрінформ
Сумарні запаси видобувної нафти в США перевершили показники Росії та Саудівської Аравії.

Про це пише Financial Times.

"Запаси США становлять 264 млрд бар., Росії - 256 млрд бар., Саудівської Аравії - 212 млрд бар. Сумарні видобувні світові запаси нафти експерти Rystad Energy оцінили в 2,1 трлн бар. - Цього вистачить на 70 років при поточному рівні видобутку в 30 млрд бар. на рік. Дані компанії засновані на аналізі 60 000 родовищ усього світу, проведеному впродовж трьох років", - зазначає видання.

Запаси - економічна категорія, нагадує FT. На їх обсяг впливає економічна кон'юнктура і технологія видобутку: ривок США на перше місце обумовлений сланцевим видобутком.

"Від більшості інших країн складно очікувати якихось сюрпризів, але в США ми побачили саме це... Три роки тому країна поступалися Росії, Канаді та Саудівської Аравії", - говорить аналітик Rystad Energy Пер Магнус Нісвеен, розповідаючи про недавні відкриття в приміських сланцевих формаціях Техасу і Нью-Мехіко, на батьківщині сланцевого буму.

За даними Rystad, більше половини видобутих ресурсів США - сланцева нафта, причому в сланцях одного Техасу майже чверть сумарних видобутих запасів країни.

Хоча обсяг запасів - вирішальний фактор, не менш важливою є ціна бареля, цитує FT Річарда Маллінсона з лондонської Energy Aspects.

"Зростання в США не скасовує ролі Саудівської Аравії і Росії, у яких найдешевша в світі нафта", - нагадує експерт.

Саме тому країни ОПЕК і Саудівська Аравія, якій нафта обходиться дешевше $10 (сланцева нафта рідко дешевше $40), змогли порівняно безболісно опустити ціни в останні два роки, вказує він.

"Для країн ОПЕК існує комфортна ціна на традиційну нафту. Це рівень, який дозволяє їм фінансувати соціальні витрати, але при цьому не робить економічно вигідним видобуток дорожчої нетрадиційної нафти", - говорить експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-