Іран витісняє російську нафту на світових ринках

Іран витісняє російську нафту на світових ринках

Укрінформ
Росії доводиться продавати нафту Urals з найбільшою c червня 2014 року знижкою по відношенню до північноморської Brent, через повернення на міжнародний ринок Ірану/

Про це повідомляє Росбалт.

За інформацією трейдерів, різниця між вартістю Urals і Brent збільшилася до 2,4 долара за барель. В ході торгів 17 червня найбільший нафтотрейдер Vitol знову виступив з пропозицією про продаж Urals з меншою знижкою, але не знайшов покупців.

"Іранський експорт був вражаючим", – пояснив Bloomberg аналітик Natixis SA Абхішек Дешпанд. За його словами, Іран діяв швидко і надавав нафтопереробним компаніям в Європі широкий вибір поставок.

Минулого місяця обсяги експорту з Ірану досягли 2,1 млн барелів на день, наблизившись до досанкційного рівня. У травні цього року обсяги поставок іранської нафти в країни ЄС склали 355 тисяч барелів на день. Ще у квітні цей показник був на 20 тисяч барелів нижчим.

На початку червня директор департаменту міжнародних відносин Національної іранської нафтової компанії (NIOC) Мохсен Камсарі повідомив, що підписано контракти на постачання нафти з компаніями з Італії, Іспанії та Греції, а також відновлено переговори з нідерландсько-британською Shell. Він висловив сподівання, що незабаром Іран зможе укласти контракт і з цієї нафтогазовою компанією.

За словами трейдерів, опитаних Bloomberg, негативно позначається на цінах на нафту і проблема з завантаженістю італійського порту Трієст, який є основним транспортним вузлом для нафтопереробних заводів у Східній і Центральній Європі. З квітня в Трієсті були розвантажені всього чотири судна з 1 млн барелів нафти на кожному, тоді як в першому кварталі цього року потужності порту дозволяли розвантажити по чотири судна в місяць.

Разом з тим, згідно з даними DNB Markets, серія страйків на французьких заводах в минулому місяці призвела до скорочення споживання. "Це природний стан справ для Urals на тлі того, як Іран нарощує темпи, а на декількох європейських нафтопереробних заводах проводять страйки, що знижують попит", – пояснив головний нафтовий аналітик DNB Markets Торбьорн Кьюс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-