Нафтогаз – Газпрому: транзит Україною в рази дешевший за Північний потік

Нафтогаз – Газпрому: транзит Україною в рази дешевший за Північний потік

Укрінформ
Транспортування російського газу українською газотранспортною системою з 2020 року коштуватиме для Європейського Союзу у 3-4 рази дешевше, аніж Північним потоком-2.

Про це заявив директор з розвитку НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у відповідь на заяву керівництва Газпрому.

"Як би не намагалась російська сторона прорекламувати доцільність та дешевизну Північного потоку-2, вартість транзиту прямим потоком (тобто, традиційним маршрутом територією України) з 2020 року буде в кілька разів дешевше - десь у 3-4 рази", - написав він у Фейсбуці.

Вітренко наголосив, що прямий потік є найкоротшим шляхом доставки російського газу споживачам країн Центральної, Східної, Південної Європи та Туреччини.

"За десятиріччя надійного постачання газу цим країнам було створено всю необхідну інфраструктуру. Спроба перенаправити потоки може призвести до перебоїв та збільшення вартості газу для споживачів. Кілька країн регіону взагалі не мають фізичного поєднання із газотранспортною мережею Німеччини на території ЄС. Вони можуть отримувати газ лише українським маршрутом", - розповів менеджер "Нафтогазу".

Він нагадав, що Україна, попри складну політичну ситуацію упродовж 2014-2015 років, була та залишається надійним партнером з транзиту російського газу, що неодноразово підкреслювали в ЄС.

"Якщо говорити мовою сухих фактів, то частота аварій на вітчизняних газопроводах у 7 разів нижча, ніж в РФ", - зазначив Вітренко.

Він назвав Північний потік-2 економічно невиправданим проектом.

"Зважаючи на перебіг арбітражних процесів у Стокгольмі, ми стурбовані намірами Газпрому витрачати свої обмежені ресурси на економічно невиправдані проекти. Нафтогаз зацікавлений у встановленні справедливих, прозорих та ринкових умов роботи на європейському ринку газу для усіх його учасників", - констатував Вітренко.

Нагадаємо, напередодні керівництво Газпрому заявило, що транзит російського газу Північним потоком-2 обійдеться Європі дешевше, ніж українською ГТС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-