Гроші в борг: 11 порад від юриста-колектора

Гроші в борг: 11 порад від юриста-колектора

Укрінформ
Дотримання закону у найбільш делікатних моментах убереже вас від непотрібних втрат

Ми дуже часто позичаємо гроші, але мало хто знає, як це правильно робити. Укрінформ поспілкувався з юристом, який працює на ринку колекторських послуг, і дізнався, як не бути ошуканим, коли береш чи даєш в борг.

Якими законами регулюється передача грошей в борг?
При якій мінімальній сумі боргу складається розписка?
Чи завжди потрібно брати розписку?
Яким вимогам повинна відповідати розписка?
Що таке вимога, як вона вручається особі?
У якій валюті може складатися розписка?
Чи можна перепродати розписку і зобов'язання за нею?
Чи передбачає складання розписки залучення свідків?
Кажуть, що розписка дуже часто нічого не значить. Чи це так?
Що потрібно робити з розпискою під час повернення боргу?
Чи можна в розписці вказати заставне майно?

Якими законами регулюється передача грошей у борг?

Це регулюється, насамперед, відповідними статтями Цивільного кодексу, і передбачає передачу фінансових коштів фізособою фізособі, юридичною особою юридичній особі і, відповідно, будь-які комбінації довільно.

За якої мінімальної суми боргу складається розписка?

Існують певні норми, за якими грошові позики понад 10 неоподатковуваних мінімумів (170 гривень) укладаються в письмовій формі. Відповідно, якщо це проста письмова форма, то, як мінімум, розписка. Більш складний варіант - це нотаріально завірений договір позики. Тут вже люди самі вибирають, як їм краще вчинити.

Чи завжди потрібно брати розписку?

Все залежить від ступеня довіри до певної особи. Якщо це друзі, то незначні суми у нас, на практиці, можуть дати і без розписок, але потім такі відносини складно доводити.

Яким вимогам повинна відповідати розписка?

В розписці ставиться дата, коли вона складається, місце, дані особи позичальника та особи, яка бере позику грошову суму, його ідентифікаційний код, адреса прописки. Це ті дані, за якими можна чітко ідентифікувати особу. Довести, що у суб'єктів не просто співпадають прізвища. Також бажано, щоб у розписці чітко була вказана дата повернення коштів.

Можливий варіант вказати відсотки за користування грошовими коштами. Якщо це не вказано, законодавство передбачає, що можна стягнути 3% річних та індекс інфляції. Крім того, якщо сума повернення не вказана, то вона буде прирівняна до вимоги.

Що таке вимога, як вона вручається особі?

Проста письмова вимога, що пред'являється позичальнику про те, що необхідно повернути гроші. І, як правило, на це дається розумний строк 1-2 тижні. З іншого боку, позичальник може ховатися і не отримувати ці документи. Навіть якщо він перебуває за місцем реєстрації, він може просто відмовитися отримувати такі документи.

У якій валюті може складатися розписка?

До певного часу була чітка судова позиція, що розписки повинні складатися в гривні, але, якщо судити за останньою практикою Верховного Суду, визнано можливим навіть стягнення в доларах. Однак найчастіше розписки складаються саме в гривнях, із зазначенням еквівалента в доларах, що не заборонено. Як правило, відносини між громадянами обчислюються у національній валюті.

Чи можна в розписці вказати заставне майно?

Якщо люди мають намір убезпечити, то укладають саме нотаріальний договір позики, до якого додається якесь забезпечення. Найчастіше це майно, і залежить від суми: може бути як телевізор, так і автомобіль, квартира, земля тощо.

Чи передбачає складання розписки залучення свідків?

Так, зазвичай залучаються як мінімум 2-3 свідки. Вони можуть навіть розписатися в розписці, тим самим показати, що дійсно сума передавалася. Самі по собі показання свідків не є підставою для стягнення в судовому порядку, але розписка - це документ, який фіксує передачу.

Кажуть, що розписка дуже часто нічого не значить. Чи це так?

Якщо говорити з практики, розписка - це просто папірець, якщо сама позика не забезпечена якимось майном, яке нотаріально зафіксовано і на яке може бути накладено арешт (заборона на відчуження). Дала одна людина в борг іншій, припустимо, 100 тисяч гривень. Інша їх витратила - поїхала відпочити. При цьому у неї немає ні майна, ні квартири. Перша людина звертається в суд, надає розписку. Суд може тривати і рік. Наприклад, можуть заявлятися різні експертизи, знаходитися приводи відкласти суд. Через рік перша людина отримує рішення про стягнення. З цим документом вона йде у виконавчу службу, виконавець перевіряє майно другої людини, але його просто немає. Далі рішення знову повертається стягувачу і він має право протягом року ще раз пред'явити його у виконавчу службу. Пред'явить документ він на 10-й місяць, виконавець знову перевірить все майно другої людини, і так буде багато разів. Якщо позика не забезпечена якимось майном, то друга особа не зацікавлена віддавати кошти, а отже їх можна просто не отримати назад.

Що потрібно робити з розпискою під час повернення боргу?

Розписка знаходиться у того, хто дав гроші. В момент, коли гроші повертаються, також повертається і розписка. Бувають випадки, що людина не забирає розписку, наприклад, якщо це друзі. Строк позовної давності 3 роки, і він може бути продовжений з поважних причин. Наприклад, через 2,5 року колишній друг, який посварився, звертається до суду з цією розпискою про стягнення грошових коштів, і може отримати за ним рішення.

Чи можна перепродати розписку і зобов'язання за нею?

Це не передбачено, це вже операція факторингу, і вони проводяться за наявності ліцензії, що підтверджує глава «факторинг» Цивільного Кодексу. Відповідно, між фізособами таке не практикується. Як варіант, може бути договір цесії, уступки боргу, але про це повинен належним чином поінформовані позичальник, що цей борг збираються передати іншій особі.

Знання цих нескладних речей зможе неабияк полегшити вам життя. Дотримання закону у найбільш делікатних моментах убереже вас від непотрібних втрат, а усвідомлення всіх ризиків допоможе поводитися більш впевнено у боргових ситуаціях.

Максим Мордовцев, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-