Кредити для малого й середнього бізнесу: банкіри пояснили проблеми

Кредити для малого й середнього бізнесу: банкіри пояснили проблеми

Укрінформ
Основні проблеми, які є в сегменті малого і середнього бізнесу (МСБ) з точки зору кредитування - це непрозорість їх бізнесу, а також репутація, на яку МСБ слабко звертає увагу.

Про це на круглому столі, організованому Фінансовим клубом, заявила голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Основні проблеми, які є в сегменті малого і середнього бізнесу з точки зору кредитування, з точки зору того, як дивиться на них банк - це непрозорість їх бізнесу. На сьогодні банки через низку обставин стали прискіпливо і вибірково дивитися на клієнта. Для МСБ проблема прозорості бізнесу - ключова, оскільки, з одного боку, значна частина бізнесу і грошових потоків знаходиться в тіні, з іншого боку, слабкий управлінський досвід і слабкий менеджмент МСБ теж є проблемою з точки зору банку, коли він розглядає клієнта. Не варто забувати і про такі речі, як репутація, на які МСБ слабко звертає увагу», - сказала вона.

За словами Савощенко, критеріями, які використовує для ухвалення рішення банк: кредитувати або не кредитувати - це не лише наявність ліквідної застави, а й бізнес-модель, прозорість бізнесу, грошові потоки.

«Але, з іншого боку, малий і середній бізнес - це невеликі обсяги кредитування, а значить і менші ризики для позичальника», - зазначила вона.

Савощенко вважає цікавим для кредитування агросектор і такі галузі, як переробка, виготовлення упаковки.

За її словами, головною потребою для МСБ є потреба в робочому капіталі під невелику відсоткову ставку, і це є найбільшою проблемою.

«Тому що незважаючи на те, що НБУ робить зусилля зі зниження облікової ставки, вона була знижена двічі, такого зниження недостатньо для того, щоб серйозно вплинути на вартість облікових ресурсів», - сказала голова правління.

Водночас член наглядової ради банку «Глобус» Олена Дмитрієва повыдомила, що кількість банків, готових кредитувати малий і середній бізнес, збільшуватиметься, на сьогодні їх 15-20, а до кінця року прогнозується, що їх стане на 20% більше.

«Швидкого зниження кредитних ставок не буде, ми будемо дуже повільно їх знижувати, але тенденція в принципі позитивна. З початку року на 2% знизилася відсоткова ставка, і до кінця року банки будуть готові понизити ставки стільки ж, якщо, звичайно, не буде чергових потрясінь», - зазначила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-