Голова Нацкомісії пояснив, звідки береться $270 за газ для населення

Голова Нацкомісії пояснив, звідки береться $270 за газ для населення

Укрінформ
Роздрібний тариф на газ складається з ціни на газ як товару, націнки природних монополій і податків.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу розповів голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг(НКРЕКП) Дмитро Вовк.

«Роздрібний тариф складається з ціни газу як товару, тарифів природних монополій і податків. Кабмін встановлює ціну природного газу як товару, вона знаходиться на рівні 4,942. Коли ви порівняєте 4,942 і фінальну ціну для населення - 6,8, різниця - це тарифи природних монополій і ПДВ. Тобто, якщо 4,942 помножити на 1,2, ви отримаєте ціну газу як товару з податками», - розповів Вовк.

Він підкреслив, що Комісія не встановлює ціну на газ. 

«Єдиний компонент, який регулює комісія, - це тарифи природних монополій, які складаються з «Укртрансгазу» і облгазів», - зазначив глава НКРЕКП.

ВІдповідно до офіційного курсу НБУ на 13.06.2016, 6800 гривень за тисячу кубічних метрів відповідає 272 доларів США. Встановлена Кабміном ціна газу для населення - 4942 грн за тисячу куб метрів в перерахунку за офіційним курсом складає 197,68 доларів.

Як відомо, Нафтогаз України нещодавно відмовився купувати у Газпрома газ за ціною 177 доларів США за тисячу куб метрів, пославшися на те, що така ціна - суттєво завищена у порівнянні з європейськими хабами. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-