Семерак розказав, як спільними зусиллями зупинити незаконний експорт лісу

Семерак розказав, як спільними зусиллями зупинити незаконний експорт лісу

Укрінформ
Загалом природно-заповідний фонд, яким опікується Міністерство екології та природних ресурсів, охоплює лише 6% території України.

Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак  в інтерв'ю Укрінформу.

Зокрема, говорячи про заборону на експорт лісу, Семерак нагадав, що "до 15 червня (до цієї дати триває час тиші, бо це період масового розмноження звірів), заборонена будь-яка вирубка лісу. А загалом природно-заповідний фонд, яким опікується Міністерство екології та природних ресурсів, охоплює лише 6 % території України. На цих ділянках  до затвердження нових санітарних правил вирубка заборонена. Також я ініціював заборонити видачу будь-яких талонів на вирубку - навіть санітарну в природо-заповідних зонах. Рештою лісів займаються інші органи державної влади. Сподіваюся, що вони підтримають нашу ініціативу".

За словами міністра, "нині над новими санітарними нормами працює спеціальна робоча група, в яку входять представники Державного лісового агентства України та Мінприроди. Триває  завершальний етап консультації і внесення пропозицій. Якщо в остаточному варіанті документу будуть враховані пропозиції Мінприроди -  це дозволить вирішити низку проблем з вирубкою лісів. Щоб це зупинити, потрібні юридично-правові рішення. Також повинна бути система, яка виконуватиме і контролюватиме виконання цих рішень. Мінприроди не має можливостей перекрити дороги України і не допустити вивезення лісу. І не наша це сфера відповідальності. Тут повинна бути співпраця всіх центральних органів виконавчої влади. Українське суспільство вже кричить про величезні  черги на кордонах України з лісом-кругляком, який виїжджає за межі нашої держави під документами, ніби це дрова. І тут кожен відповідальний орган повинен сумлінно поставитися до виконання своїх повноважень, а  місцеві жителі повинні стати нашими партнерами. Бо якщо люди спокійно спостерігатимуть, як їхні сусіди рубають ліс, везуть на станцію, грузять ешелони, відправляють в іншу країну і в той самий час обурюватимуться, що хтось у Києві чогось не зробив, це не запрацює. Без підтримки територіальної громади зупинити вивезення лісу буде неможливо".

Семерак зазначив, що "Мінприроди тісно співпрацюватиме з природоохоронними громадськими організаціями, яких із усієї країни зареєстровано 136. Минулого місяця ми проводили велику нараду з громадськістю. Приємно, що більшість їх представників були присутні. В результаті, утворили шість робочих груп і апарат міністерства нині працює над виконанням поставлених завдань. Я запропонував зробити такі зустрічі регулярними. Також ми домовилися з  народними депутатами, які працюють в Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, організувати наступну нараду вже на майданчику Верховної Ради".  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-