Семерак: Вартість українських запасів газу - близько $300 мільярдів

Семерак: Вартість українських запасів газу - близько $300 мільярдів

Укрінформ
За словами міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака, запаси газу в Україні є на суму близько 300 мільярдів доларів.

Про це він повідомив в інтерв'ю Укрінформу.

"Є наукові підтвердження про запаси газу в Україні. В грошовому еквіваленті це близько 300 мільярдів доларів", - сказав міністр.

Водночас, за його словами, "все залежить від собівартості підготовки до видобування газу: глибини буріння,  а також досить часто від банальної удачі. Буріння однієї свердловини може коштувати від 5 до 10 мільйонів доларів. Проте по завершенню відповідних робіт може виявитися, що це пуста чи малодебетна свердловина. Звичайно, великі ризики для тих, хто проводить такі роботи. Дуже важливим тут є  впровадження нових форм державно-приватного партнерства. Держава не має можливості  витрачати з бюджету величезні кошти для того, щоб здійснювати цю розвідку і підготовку до видобутку. Тому ми повинні створити інструменти, коли держава отримає надійного прогнозованого  партнера, який буде готовий інвестувати приватні кошти і тим самим допомагати правильно розпоряджатися надрами, які є національним багатством усіх українців".

Також Семерак зазначив, що підтримує стратегію, яку запропонував Прем'єр.

"На одному з останніх засідань уряду ми розглядали питання формування стратегії збільшення власного видобутку газу. Тут є два шляхи. Перший стосується запровадження нових технологій та інтенсифікації тих методів, які існують. Другий: розвідка, пошук нових родовищ і введення їх у промислову експлуатацію. Першу стратегію виконують підприємства, якими опікується Міністерство економічного розвитку та торгівлі і Міністерство енергетики та вугільної промисловості України. Інша частина - це розвідка і введення в експлуатацію - зона відповідальності Міністерства екології та природних ресурсів", - сказав міністр.

Водночас він назвав дуже важливим, щоб, "вирішуючи проблему збільшення власного видобутку газу, ми уважно підійшли до вивчення можливих  наслідків для природнього навколишнього середовища. Збільшення видобутку будь-якою ціною, для мене як для міністра екології та природних ресурсів України, є неприйнятним".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-