Білорусь вимагає від Газпрому скоротити ціну вдвічі

Білорусь вимагає від Газпрому скоротити ціну вдвічі

Укрінформ
Питання про знижку на газ для Білорусії не розглядається, ціна повинна визначатися в рамках чинного контракту, заявив голова російського міненерго Олександр Новак.

"Наша позиція полягає в тому, що є підписаний контракт, який діє на період 2015-2016 років, в рамках цього контракту обумовлена формула, яка передбачена чинною угодою. Цей контракт ніхто не відміняв, за нього білоруська сторона платила в 2015 році і повинна платити в 2016-му", - сказав він.

Раніше білоруська влада, на підставі власних розрахунків, зажадала знизити ціну на газ майже вдвічі - до 73 доларів - з огляду на падіння курсу рубля до долара.

"Що стосується природного газу, то його ціна на початку 2014 року становила 165 доларів за тисячу кубометрів [за чинним договором]. Це було при курсі російського рубля 32-33 за долар. На 1 січня 2015 року у нас ціна на газ стала 142 долари. При цьому долар став коштувати більше 60 російських рублів. Логічно, що газ повинен коштувати близько 80 доларів, а у нас 142", - заявив на початку квітня білоруський прем'єр Андрій Кобяков.

Місяць потому міністр енергетики Білорусії Володимир Потупчик заявив, що справедливою ціною на російський газ, білоруська сторона вважає 73 долара за тисячу кубометрів.

Російська сторона заявляє, що з початку року Мінськ вже заборгував "Газпрому" понад 125 мільйонів доларів. Білоруська влада борг не визнають, посилаючись на свій розрахунок ціни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-