"Гранітний конфлікт" на Житомирщині на шляху до розв'язання – голова ОДА

Укрінформ
З понеділка, 30 травня, відновиться процедура розмитнення гранітних виробів, які підпадають під патент, який оформив на себе підприємець-харків’янин.

Про це повідомив голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський 27 травня під час брифінгу щодо ситуації, пов’язаної з акцією протесту каменярів області, котрі протягом доби перекривали міжнародну трасу Київ–Чоп.

«Склалася ситуація, що до органів Митної служби надійшла заява від 23 травня про захист прав інтелектуальної власності приватної особи Анатолія Чуба, який отримав патент на вироби з граніту (бордюр для квітника, постамент для пам'ятника і надгробну плиту). Відтак, при здійснені експортних операцій з цими виробами підприємці мають відшкодувати шкоду громадянину Чубу. Звісно, це викликало заочний суспільний резонанс і напругу у нас, на Житомирщині, тому що 18% промисловості регіону – це каменеобробна галузь, тобто робота з гранітом. Після того, як відбулося перекриття автодороги Київ-Чоп, я запросив до себе ініціативну групу від мітингувальників, щоб розібратися в ситуації», – зазначив Машковський.

За його словами, патент було зареєстровано на громадянина Антона Чуба, котрий проживає на Харківщині, а його інтереси представляє житель Київській області.

«Ми віддразу почали спілкувати і з ДФС, і з митницею для того, щоб мінімізувати всі незручності і втрати наших виробників. Наразі досягнуто домовленостей про те, що жодних перепон у здійсненні експортних операцій гранітних виробів, які підпадають під дію патенту, не буде. Сьогодні вже немає жодної вантажівки, яка була б заблокована на митниці, а з понеділка знову відновиться розмитнення гранітних виробів. Але водночас, – додав Машковський, – у прискореному режимі ми зареєстрували позовну заяву від одного з підприємців у Київському адміністративному суді. Так, буде оформлена ухвала про заборону Державній фіскальній службі України та її головному управлінню в області у вчиненні дій щодо відмови митного оформлення товарів, охоплених патентом», – уточнив голова ОДА.

Крім того, 30 травня керівництво області спільно з ініціативною групою житомирських каменярів мають на меті подати ще одну позовну заяву. Цей документ уже стосуватиметься відшкодування збитків патентоутримувачем.

«За рішенням суду, він буде змушений відшкодувати всі збитки, які понесли наші виробники», – зауважив голова Житомирської ОДА.

Як раніше повідомлялося, протягом 26-27 травня, каменярі з Житомирщини тричі перекривали автошлях міжнародного значення Київ-Чоп, який вони все ж розблокували сьогодні близько 11:00. Своєю акцією, влаштованою на пішохідному переході при виїзді з Коростишева на Київ, більше сотні підприємців намагалися привернути увагу влади області та держави до проблеми яка, виникла щодо т.зв. "патенту Чуба".

Річ у тім, що Чуб 27 квітня запатентував у Державній службі інтелектуальної власності патент на промислові зразки найбільш поширених виробів з граніту (бордюр для квітника, постамент для пам’ятника і надгробна плита). Тож відтепер, намагаючись експортувати свою продукцію за кордон, підприємці-каменярі мусили сплачувати на митниці "шкоду" власнику патенту. Бізнесмени обурюються тим, що насправді Чуб запатентував загальноприйняту технологію обробки граніту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-