Семерак хоче пустити родовища бурштину з молотка

Семерак хоче пустити родовища бурштину з молотка

Укрінформ
Мінекології має намір пропонувати бізнесу родовища бурштину для видобутку на відкритих аукціонах.

Про це в ефірі "112 Україна" заявив міністр екології природних ресурсів Остап Семерак.

"Ми хочемо підготувати пропозицію для бізнесу, де можна добувати бурштин і через відкриті, прозорі аукціони це продавати згідно із зобов'язаннями, щоб та компанія, яка купила, заплатила на відритому аукціоні реальні гроші, мала зобов'язання рекультивації цих земель", - заявив міністр.

За словами Семерака, це не стосуватиметься лісу: "Дійсно, в лісах багато бурштину, є поклади бурштину, але там видобувати бурштин - це значить зрізати ліс. Давайте не поспішати в ліс їхати за бурштином, позаяк відкрита місцевість, де можна почати цю роботу, і відповідь на це запитання веде нас до тотальної реформи, яку потрібно зробити у сфері використання надр. Я почав це робити, це зона відповідальності нашого міністерства".

Міністр підкреслив, що "коли ми говоримо про бурштин, ми повинні говорити і про надра загалом, але для людей бурштин є більш зрозумілим. Бурштин насправді має щонайменше чотири складових. Це екологічна складова, і ми як міністерство повинні цим займатися. Це кримінальна складова, соціальна складова, тому що там працює до 10 тис. осіб. І четверта складова це економічна, фіскальна складова".

"Тому вирішення цієї проблеми має бути комплексним і стратегічним. Є доручення Прем'єр-міністра Гройсмана першому віце-прем'єру Кубіву..., щоб він зібрав всю цю складову і почав працювати. Мій підхід є зрозумілим, що будь-яке використання надр має відбуватися на прозорих, відкритих умовах. Ми сьогодні в Міністерстві беремо інформацію про розвідані родовища бурштину", - зазначив Семерак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-