Що робити клієнтам збанкрутілих банків?

Що робити клієнтам збанкрутілих банків?

Аналітика
Укрінформ
Гарантоване відшкодування, дії з кредитом тощо у разі визнання неплатоспроможним банку вашого обслуговування

В Україні упродовж 2014-2016 років 70 банків були визнані неплатоспроможними та перебувають у стадії ліквідації.

Рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних приймає Національний банк України, після чого Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочинає процедуру виведення даного банку з ринку та запроваджує тимчасову адміністрацію в банк. Це відбувається наступного робочого дня після офіційного отримання Фондом рішення НБУ.

Не пізніше наступного робочого дня після початку діяльності тимчасової адміністрації Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розміщує інформацію про запровадження тимчасової адміністрації в банку на своїй офіційній сторінці в мережі Інтернет і не пізніше ніж через 10 днів публікує її в газетах «Урядовий кур'єр» або «Голос України».

ФГВ гарантує вклади фізичних осіб у банках України, що є учасниками Фонду, а це всі банки, окрім ПАТ «Державний ощадний банк України» та ПАТ «Родовід банк».

Далі - спробуємо відповісти, що робити вкладникам збанкрутілих банків.

Що робити владникам після введення в банку тимчасової адміністрації?

Під час тимчасової адміністрації вкладники можуть отримати до 200 тис. грн своїх коштів, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку. Виплати здійснюються лише за договорами, строк дії яких закінчився, та за договорами банківського рахунку (поточні, карткові рахунки) вкладників.

Інформацію, як і коли можна отримати кошти за своїм вкладом, можна знайти на сайті Фонду, а також звернутися на «гарячу лінію» ФГВ - 0-800-308-108 або до головного офісу неплатоспроможного банку.

Крім того, фізичні особи можуть отримати кошти, що надійшли на їх рахунки після запровадження процедури тимчасової адміністрації, в межах переказаної суми.

Що робити вкладнику, коли його банк визнано неплатоспроможним з подальшою ліквідацією?

Після прийняття рішення Національним банком України про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку вкладники набувають права на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Варто зазначити, що для отримання виплати клієнту банку-банкрута не потрібно в індивідуальному порядку звертатися до Фонду гарантування вкладів і писати заяву з проханням видати суму вкладу. Наразі це питання можна вирішити куди простіше. Досить лише періодично заходити на офіційний сайт ФГВ і моніторити інформацію, щодо виплат. Так, наприклад, там можна дізнатися список агентів, які здійснюватимуть виплати за вкладами населення, дати, коли будуть відбуватися виплати тощо.

Для отримання гарантованої суми відшкодування у банку-агенті потрібно пред'явити паспорт та документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер).

На яку суму може розраховувати вкладник банку-банкрута?

Нині встановлена максимальна сума відшкодування коштів за вкладами - 200 тис. грн.  І це граничний розмір на одну фізичну особу, незалежно від того, чи має вона один або більше вкладів у одному банку.

Разом з тим Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів у розмірі його вкладу включно з відсотками, нарахованими на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку. Виплата відшкодування здійснюється ФГВ через банки-агенти.

Слід зазначити у разі якщо вкладник має вклади у декількох банках-учасниках Фонду, то йому гарантуються відшкодування у кожному з банків, але на суму не більше 200 тис. грн у одному банку.

Вклади в іноземних валютах гарантуються на тих самих умовах, що і вклади в національній валюті, однак відшкодування відбувається в національній валюті після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні, встановленим НБУ на день початку процедури виведення банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації або в разі ліквідації.

На жаль, Фонд не гарантує відшкодування коштів, залучених у вигляді банківських металів.

Коли починаються виплати гарантованого відшкодування?

Протягом трьох робочих днів з дня отримання Фондом рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного банку виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат гарантованого відшкодування. Як правило, виплати розпочинаються з наступного робочого дня після затвердження реєстру.

Варто зауважити, що упродовж 30 робочих днів з дня початку виплат вкладник може отримати свої кошти в банку-агенті. Після закінчення цього терміну виплати відбуваються на підставі індивідуальних письмових звернень вкладників до Фонду.

Виплата відшкодування здійснюється з урахуванням сум, сплачених вкладнику протягом дії тимчасової адміністрації у банку.

Фонд завершує виплату гарантованих сум відшкодування за вкладами у день подання документів для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб запису про ліквідацію банку як юридичної особи.

Що робити з кредитом у банку-банкруті?

У разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, неплатоспроможний банк закриває кореспондентський та відкриває в НБУ накопичувальний рахунок, на який необхідно здійснювати платежі для погашення кредитів під час ліквідації. Реквізити накопичувального рахунку розміщуються на сайті неплатоспроможного банку та на сайті Фонду гарантування вкладів.

Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-