Відповідальний за євроінтеграцію в Міненерго заявив про відставку

Відповідальний за євроінтеграцію в Міненерго заявив про відставку

Укрінформ
Директор департаменту стратегічного планування та європейської інтеграції Міненерговугілля Михайло Бно-Айріян написав заяву про відставку.

Про це він повідомив у Фейсбуці.

"Мені просто стало тісно. Я чесно відпрацював начальником управління, потім директором найбільшого департаменту, отримав надзвичайно цікавий та різноманітний досвід. Але щоб робити все ті реформи, які ми почали робити, ті зміни, про які я більш ніж рік ділився з вами публічно, необхідний простір і повітря. Повітря стало бракувати. Для форсажу, для складних проектів, для боротьби з тими, хто не хоче змін, у тому числі всередині Міністерства, потрібне не лише паливо, а й кисень. На вуглекислому газі далеко не залетиш", - пояснив він причини своєї відставки.

За його Бно-Айріяна, пропрацювавши місяць з новим міністром, він залишив йому три ключові рекомендації.

Зокрема, він радить наступнику екс-міністра Демчишина не застосовувати риторику нігілізму відносно того, що було зроблено попередньою командою.

"Ми всі втомилися від постійних змін концепцій, векторів, від мінливості політики. Послідовність курсу - ключовий елемент, якого чекають від нас усі донори. Зроблено було чимало, є багато фактично готових продуктів (наприклад, та ж Енергетична стратегія), треба тільки взяти і довести всі їх до логічного завершення. Такі собі quick wins, які лежать на поверхні", - пише Бно-Айріян.

Він також радить новопризначеному міністру не намагатися зберігати контроль над якомога більшою кількістю держпідприємств.

"У цьому ключі під час першої нашої розмови я сказав, що повернення "Нафтогазу" під Міністерство - це дорога в нікуди. Це як ранкова кава, яку випиваєш, вона тебе бадьорить, але за годину хочеться знову випити нову чашку цього чудового напою. І не тому що я поділяю минулорічне рішення про переведення компанії під Мінекономрозвитку (вважаю, що це було зроблено навмисно для виходу з-під якогось реального контролю з нашого боку), а тому що Міненерговугілля має послідовно відстоювати своє бачення розвитку енергосектору, яке ми представили в кінці осені минулого року. Ми маємо бути послідовні в тому, що декларуємо (особливо для міжнародних донорів) і думати стратегічно. Сподіваюся, що ці підходи збережуться", - наголошує директор департаменту.

Він також застеріг від підміни за ключовими напрямками Міненерговугілля.

"Необхідно чітко і жорстко відстоювати свої позиції, розробляти правила і політику. Міненерговугілля в енергетиці має бути гравцем №1, такий собі FIFA у світі футболу. Зараз, як мені здається, є спроба з боку того ж Мінекономрозвитку підмінити за ключовими напрямками Міненерговугілля. Небезпечна тенденція. Я це чітко побачив на прикладі розподілу НАКу. Мінекономрозвитку повинно в першу чергу займатися тим, чим воно повинно займатися - реалізовувати десятки завдань, окреслених в його положенні. У них, до речі, тільки одне стосується енергетики (щодо складання енергобалансів). Все інше - вторинне", - наголошує Бно-Айріян.

Крім того, за його словами, Міненерго треба бути сміливішим в діалозі з міжнародними партнерами.

"Міненерговугілля треба бути сміливішим в діалозі з міжнародними партнерами. Якщо ми взяли міжнародні юридичні зобов'язання, ми, безумовно, повинні їх виконувати. Там, де нам дають рекомендації, ми повинні дослухатися, але передусім відстоювати свої національні інтереси. І якщо необхідно, якщо під цим є чітка аргументація, можна і навіть треба не погоджуватися з донорами. Все, як говориться, в руках міністра. Він диригент і від помаху його "палички" заграє увесь оркестр. Або розсипеться", - заявив Бно-Айріян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-