Офшорні втрати України за два роки дорівнюють кредитам МВФ – експерт

Офшорні втрати України за два роки дорівнюють кредитам МВФ – експерт

Укрінформ
Дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, згідно з приблизними міжнародними оцінками, коливаються від 117 млрд дол. (Global Financial Integrity) до 167 млрд (Tax Justice Network). В еквіваленті це становить 1,5–2 річні ВВП України.

Про це  пише у своїй статті для DT.UA  доктор економічних наук Сергій Кораблін.

Оцінка щорічних офшорних втрат України сягає 11–12 млрд дол., що дорівнює обсягу кредитів, отриманих нею від МВФ у рамках двох останніх програм (2014–2015 рр.), йдеться у статті. За словами автора, зазначене вимивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал.

"На малюнку наведено їхні доларові еквіваленти в розрахунку на одного працівника в різних країнах. Період вибірки (2000–2014 рр.) не враховує найглибшої фази вітчизняного спаду, що спостерігався в 90-х роках минулого сторіччя", - наводить цифри автор.

"Називаючи речі своїми іменами, це — шлях у нікуди. З такою статистикою Україні треба перейматися входженням у групу найбідніших країн світу, а не в багатий Євросоюз. Якщо так, постає питання про відплив її мільярдів в офшори — чи не надто дороге задоволення для такої бідної країни, та ще й з пан'європейськими амбіціями?", - йдеться у статті. Нагадаємо, у понеділок, 9 травня, консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, у якій міститься інформація про більш ніж 200 тисяч офшорних компаній. На офіційному сайті консорціуму оприлюднена інформація про компанії, зареєстровані у Панамі, Самоа, а також на Багамських, Сейшельських і Британських Віргінських островах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-