Гройсман відповів популістам на

Гройсман відповів популістам на "все пропало"

Укрінформ
Запровадження єдиної ринкової ціни на газ дасть можливість збільшити видобуток власного палива та досягнути енергонезалежності країни.

Про це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив під час відвідання ГПУ "Шебелинкагазвидобування" на Харківщині у п'ятницю, передає прес-служба Кабміну.

"Кроки уряду, які ми сьогодні зробили, дозволяють нам оптимістично дивитися у повну нашу енергонезалежність, у збільшення видобутку українського газу. І, безперечно, формування єдиного підходу до формування ринкової ціни дає можливість сьогодні розвивати підприємства, у тому числі, що стосується добування газу, що стосується енергоефективності. Фактично, сьогодні ми розпочинаємо нову сторінку у енергонезалежності нашої країни", - заявив Гройсман.

Він нагадав, що напередодні уряд прийняв рішення про запровадження єдиної ціни на газ, що забезпечить прозорість її формування. "Єдина ціна на газ, яка є абсолютно ринковою, не якоюсь, яка була визначена від руки контрактами урядів двох країн, або "Нафтогазу" і "Газпрому", а ринкова ціна, яка формується від ціни західної біржі, дає можливість говорити про те, що ціна газу вже є сьогодні прозорою і абсолютно відкритою", - підкреслив глава уряду.

За його словами, існування пільгового газу завжди породжувало корупцію та зловживання. "Різниця у ціні завжди компенсувалася з державного бюджету і за тих, хто мав палаци, і за тих, хто має маленьку квартиру. Це була абсолютна відсутність будь-якої соціальної справедливості... Єдина ціна дає можливість усім тим, хто має високі доходи, заплатити повну ціну не за рахунок бідних людей, а всі люди, які мають невисокі статки, отримають компенсацію від держави у вигляді субсидій, які будуть призначатися автоматично. Це буде прозоро, це буде чесно і це буде адресно", - підкреслив Гройсман.

Крім того, ринкова ціна на газ також дасть змогу збільшити власний видобуток газу до 2020 року за плановими показниками на 8 млрд куб., повідомив Прем'єр-міністр. "Це буде означати, що Україна за цей період часу може стати повністю енергонезалежною. А навіть якщо й імпортувати газ, то не у великій кількості", - зазначив він.

Глава уряду сказав, що рішення про ринкову ціну на газ зазнає значної критики з боку тих, хто отримував прибуток з існування корупційних схем. "Популісти кричать, що все пропало. Я хочу запевнити всіх українських громадян: нічого не пропало. Ви не будете сплачувати більше, оскільки держава через механізми прозорих субсидій забезпечить компенсацію тим, хто потребує", - заявив він, зазначивши, що громадяни з невисоким доходом не платитимуть більше 10% від доходів.

Гройсман ознайомився із виробничими потужностями Шебелинського газопереробного заводу з виробництва дизпалива та бензинів класу ЄВРО-4, а також із роботою Червонодонецької компресорної станції. Він також зустрівся із трудовим колективом ПАТ "Укргазвидобування" та керівництвом компанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-