Апеляційний суд знову переніс слухання щодо рахунків Енергоатома

Апеляційний суд знову переніс слухання щодо рахунків Енергоатома

Документ
Укрінформ
Апеляційний суд м. Києва втретє переніс слухання справи про перегляд за нововиявленими обставинами ухвали Апеляційного суду м. Києва від 10 березня 2016 року про скасування ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 9 лютого 2016 р.

Про це повідомили Укрінформу у Центрі зовнішніх інформаційних комунікацій НАЕК "Енергоатом", зазначивши, що лютневою ухвалою було зупинено виконавче провадження щодо виконання рішення Господарського суду м. Києва від 4 серпня 2011 року про стягнення з Енергоатома на користь ЗАТ СП "Укрелектроват" сумнівної заборгованості в розмірі 127,3 млн грн.

Як зазначається в повідомленні, 6 і 12 квітня 2016 року суд вже переносив засідання. Цього разу суд переніс слухання на 17 травня, посилаючись на клопотання "Укрелектроват" через те, що його представник отримав травму ноги і відсутність на засіданні прокурора. Юристи "Енергоатома" заперечували проти задоволення клопотання і перенесення засідання, оскільки позиція "Укрелектровата" суду відома, а обов'язкова присутність прокурора у засіданні законом не вимагається.

Як наголошують в "Енергоатомі", "окрему увагу привертає факт неодноразової неявки без поважних причин на засідання суду прокурора Київської міської прокуратури № 10, незважаючи на те, що його було належним чином повідомлено. Така позиція прокуратури, якнайменше, виглядає дивно, адже це питання належного захисту державних інтересів", і відбувається на тлі паралізованої роботи найбільшої в Україні державної енергогенеруючої компанії, яка забезпечує країну більш як 50% електроенергії.

Нагадаємо, підставою для заяви "Енергоатома" про перегляд ухвали Апеляційного суду стали грубі порушення чинного законодавства під час подання заяви та судового розгляду. Так, старший державний виконавець відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Мурихін С.В. здійснював юридичні дії в Києві, одночасно знаходячись в Одесі, і при цьому підставою для поновлення пропущеного строку для подання апеляційної заяви вказував саме знаходження у відрядженні.

Окрім того, Мурихін представляв інтереси ДДВС у суді без належним чином оформлених повноважень. З приводу цього 16 квітня 2016 року Шевченківське управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві порушило кримінальне провадження за заявою "Енергоатома".

В "Енергоатомі" наголошують, що у березні 2016 року виконавча служба заарештувала рахунки і майно Енергоатома на загальну суму 200 млрд грн, фактично заблокувавши фінансово-господарську діяльність найбільшої в Україні енергогенеруючої компанії. Внаслідок арешту валютних рахунків "Енергоатома" призупинені всі платежі за ядерне паливо, ядерні матеріали та вивезення відпрацьованого ядерного палива. Наслідками прострочення зазначених платежів може стати затримка у поставках ядерного палива на АЕС України, а відтак - зупинення енергоблоків АЕС (за 1 добу простою одного енергоблоку потужністю 1000 МВт НАЕК недоотримає 10,13 млн грн).

Крім того, наголошують в компанії, арешт рахунків "Енергоатома" позбавив компанію можливості обслуговувати кредити, отримані в іноземній валюті. Найбільш критичною є ситуація щодо обслуговування кредиту "Євратому", отриманому під державні гарантії. 22 квітня Державна казначейська служба виплатила Євратому 1,2 млн євро для погашення відсотків та тіла кредиту, оскільки "Енергоатом" не зміг провести цю операцію через блокування рахунків. Крім того, зупинка платежів за ядерне паливо спровокує нарахування значних штрафних санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-