У МВФ назвали заходи, які б допомогли Україні вирішити пенсійну проблему

У МВФ назвали заходи, які б допомогли Україні вирішити пенсійну проблему

Ексклюзив
Укрінформ
Пенсійна система України має подекуди значно більші проблеми, ніж у інших країнах Європи, перед якими постали аналогічні виклики.

Про це заявив в інтерв’ю Укрінформу директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

"Пенсійна система України наражається на величезні проблеми, які у багатьох аспектах набагато гостріші, ніж в інших країнах Європи, які також постали перед проблемою населення, яке старішає", - сказав він.

Томсен пояснив, що в Україні особливо велика кількість пенсіонерів на одного працюючого, і в результаті видатки на пенсійні виплати становлять істотну частку у відсотках до ВВП – "навіть попри доволі низький обсяг пенсії кожної конкретної людини". Таким чином, "чинна пенсійна система надзвичайно дороговартісна для теперішнього і прийдешніх поколінь, хоча в реальному обчисленні самі пенсії замалі, а це може розхитати соціальну сталість у довгостроковій перспективі".

За словами директора Європейського департаменту МВФ, "проблема пенсійної системи додатково ускладнилася минулого року у зв’язку із різким скороченням розміру єдиного соціального внеску на пенсійне забезпечення, що призвело до подвоєння розриву фінансових потоків пенсійного фонду, які мали бути покриті з бюджету. Незважаючи на певні зусилля з відновлення збалансованості системи, наприклад, шляхом скасування минулого року спеціальних пенсій, такі заходи виявилися недостатніми".

Томсен перерахував низку заходів, що допомогли би стабілізувати ситуацію з Пенсійним Фондом: "Необхідно знизити притік нових пенсіонерів до пенсійної системи, розглянувши різноманітні варіанти, починаючи зі скорочення можливостей для завчасного виходу на пенсію до підвищення загальновстановленого віку виходу на пенсію, як це зробила переважна більшість країн світу".

При цьому він визнає складність цих заходів, "оскільки вплив цих рішень на стан справ у пенсійній системі буде поступовим і проявиться лише із часом, однак рішення треба приймати вже зараз. Безумовно, такі рішення стосуються не лише скорочення бюджетних видатків. У минулі роки стабільність системи забезпечувалася шляхом, подекуди, невиправданого зниження рівня пенсій. Тому зараз проблема у тому, або забезпечити сталість системи в такий спосіб, щоб прийдешні покоління могли отримувати гідні пенсії".

Повний текст інтерв’ю з Томсеном незабаром читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-