ІДІЛ отримує мільйони доларів від сільського господарства

ІДІЛ отримує мільйони доларів від сільського господарства

Укрінформ
Терористична організація "Ісламська держава" заробляє мільйони доларів за місяць на торгівлі автомобілями і на рибних господарствах в Іраку, компенсуючи зниження прибутку від нафти.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на судову владу Іраку.

"Після того, як збройні сили взяли під контроль ряд нафтових родовищ, які ІДІЛ використовувала для фінансування своїх операцій, організація розробила нетрадиційні способи оплати своїм бойовикам і фінансування своєї діяльності", - йдеться у доповіді Центрального слідчого трибуналу Іраку з посиланням на суддю Джаббара Абіда аль-Худжеймі.

Так, рибальство в сотнях озер на північ від Багдада приносить ІДІЛ мільйони доларів за місяць, згідно з доповіддю. Деякі власники втекли з цих районів, залишивши свої ферми, а інші погодилися співпрацювати з бойовиками, щоб їх не чіпали.

"ІДІЛ розглядає свою провінцію на півночі від Багдада як фінансовий центр, це його основне джерело фінансування, особливо в столиці", - сказав аль-Худжеймі.

Фахівці в галузі безпеки раніше оцінювали річний прибуток ультрарадикального ісламістського угруповання у 2,9 млрд дол., більша частина його припадає на об'єкти нафтової і газової промисловості в Іраку і Сирії.

Однак угруповання, яке захопило третину території Іраку та оголосило там халіфат у 2014 році, схоже, знову адаптується до обмежень, у деяких випадках відроджуючи галузі, які раніше приносили прибуток, наприклад, сільське господарство.

"Рибні господарства приносять бойовикам прибуток з 2007 року, коли попередниця ІДІЛ - "Аль-Каїда" - боролася з американськими військами, однак влада звернула на це увагу лише минулого року", - йдеться у звіті.

У доповіді також повідомляється, що бойовики також стягують податок на сільськогосподарські землі і накладають 10-відсотковий збір на свійську птицю, а також інші мита на цілий ряд товарів, які ввозяться на їх території.

Виручку також приносять продаж автомобілів і заводи, які раніше перебували у віданні іракського уряду.

У звіті наголошується, що все це допомогло компенсувати втрати від зниження нафтового прибутку, хоча, імовірно, лише частково.

"Останнім часом ІДІЛ повернулася до використання урядових заводів у підконтрольних йому районах, наприклад, в Мосулі, для отримання прибутку", - сказав аль-Худжеймі, додавши, що контрабанда нафти з сирійських НПЗ залишається основним джерелом міжнародного фінансування угруповання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-