Картка киянина: реальний функціонал та потенційні можливості

Картка киянина: реальний функціонал та потенційні можливості

Аналітика
Укрінформ
Міська влада й інвестор планують ще чимало покращень функціоналу «Картки киянина», розширення переліку послуг

Функціонал "Картки киянина" - доволі широкий. Окрім банківського додатку, знижок у театрах, музеях, торговельних мережах та аптеках, картка забезпечує проїзд у метро (в тому числі безкоштовний проїзд усіх пільгових категорій громадян), а також дозволяє сплатити за комуналку в режимі онлайн без комісії.

Укрінформ підготував детальну інформацію про те, для чого потрібна «Картка киянина», як вона працює та про її перспективи розвитку.

ЩО ТАКЕ «Весна-Осень-и-Козак»? 

«Картка киянина» - це звичайна пластикова банківська картка міжнародних платіжних систем Visa та MasterCard. У неї є свій банківський рахунок, який діє по усій території України та за кордоном. Тому її також можна використовувати як зарплатну або пенсійну картку. Вона є іменною, з фотографією власника. Тому в разі передачі картки третім особам, вона може бути заблокована. На картці встановлений ідентифікаційний додаток, який підтримує функціонал, пов'язаний із наданням адміністративних послуг онлайн, знижок у мережі партнерів, соціальної підтримки та інших інформаційних сервісів та послуг. 

Тобто, "КК" - своєрідний "електронний паспорт" киянина, за допомогою якого він ідентифікується для отримання різноманітних послуг та сервісів, у тому числі і державних. 

ЯК ОТРИМАТИ КАРТКУ? 

Згідно з нещодавнім рішенням Київради, отримати картку може будь-яка особа, яка зареєстрована у столиці чи постійно працює або навчається у Києві, або є батьком чи опікуном дитини, що навчається у Києві, або є зареєстрованим у столиці переселенцем із окупованих територій України та з районів проведення АТО.

Громадяни, які не належать до пільгової категорії, повинні звернутися у відділення «Ощадбанку» з паспортом та довідкою про присвоєння ідентифікаційного коду для зареєстрованих жителів міста, та довідкою з роботи або навчального закладу, якщо ви постійно працюєте у Києві або навчаєтесь.

Особи, які мають право на пільги, після отримання картки у банку повинні звернутися до районного управління праці та соціального захисту населення або до Департаменту соціальної політики КМДА. При собі потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення, що дає право на пільгу. А після того необхідно навідатися до метрополітену (станції Політехнічний інститут, Дорогожичі, Майдан Незалежності, Дарниця) лише із своєю карткою для активації пільгового транспортного додатку.

Для тих, хто вже користувався «КК» і хоче її переоформити необхідно звернутися в одне з відділень банку «Ощадбанк» з паспортом та ідентифікаційним кодом (для жителів столиці). Якщо Ви студент чи працевлаштовані у Києві - окрім вищеназваних документів, треба мати ще довідку з роботи або навчального закладу. У відділенні «Ощадбанку» треба заповнити заяву-анкету та підписати договір. Після цього через два-три тижні потрібно знову прийти у банк, щоб забрати свою картку. Якщо ви пільговик, і хочете активувати пільговий транспортний додаток, то після отримання картки Вам необхідно буде звернутися у зазначені вище каси метрополітену (у відділення соцзахисту йти не потрібно).

Згідно із нещодавнім рішенням Київради, оформлення картки найближчим часом буде спрощене: окрім того, що під час перевипуску картки відпаде необхідність відвідувати метрополітен пільговими категоріями містян (на картці одразу буде активний пільговий транспортний додаток), також Ощадбанк стане уповноваженим по прийманню документів, що підтверджують пільгу тих, хто вперше відкриває Картку киянина, і передаватиме ці документи самостійно до управлінь соціального захисту, тож громадянам-пільговикам не треба буде туди навідуватися після отримання картки, а одразу йти у метрополітен для активації пільгового транспортного додатку.

ДЕ ПРАЦЮЄ «КК»?

В аптеці. Власники «КК» можуть отримати знижку в комунальних аптеках. На сьогоднішній день кількість ліків в дисконтному переліку перевищує 200 найменувань. Наразі картка дає дисконт на ліки від 7 до 10%, на деякі - 70%. Наприклад, у мережі аптек «Фармація» вартість препарату но-шпа (100 таблеток) без знижок 70 гривень 32 копійки, а з «Карткою киянина» - 60 гривень 24 копійки. 

У транспорті. З карткою можна здійснювати безкоштовний проїзд пільговим категоріям громадян. Більше того, "КК" по суті є проїзним квитком, транспортною карткою для оплатного проїзду у метро у випадку, якщо особа не є пільговиком. Її так само можна поповнювати для подальших поїздок. При цьому прі купівлі більшої кількості поїздок надається знижка. Наприклад, прі одночасному придбанні 50 поїздок кожна з них коштуватиме 3,50, а не 4 гривні.

Щодо безкоштовного проїзду, то, як стверджують працівники метрополітену, з «Карткою киянина» його можна здійснювати протягом дня необмежену кількість разів кожні 15 хвилин. Наразі ведеться робота над системою електронного квитка для трамваїв і тролейбусів, яка згідно з рішенням міської ради має запрацювати до кінця поточного року.

У магазині. Торговельні мережі надають різноманітні знижки власникам такої карти. Наприклад, якщо у супермаркеті «Білла» пред'явити «Картку киянина», то буде надано знижку до 7% від вартості товару (крім акційних, товарів торгової марки Clever, алкогольних та тютюнових виробів). Варто зазначити, що такі приємнощі діють від моменту відкриття супермаркету до 12.00 у понеділок, вівторок та середу. Така ж 7-відсоткова знижка діє і у «Вест-Лайні» з 8-ї до 12-ї години. У магазині «Новус» за пред'явленням «Картки киянина» видається безкоштовна накопичувальна бонусна картка, на яку, під час купівель зараховують бонус розміром 3% від вартості придбаного товару. У «Фуршеті» надається знижка в розмірі 3% від вартості товарів, які підпадають під державне цінове регулювання та декларування, та 5% - на всі інші групи товарів, які представлені в мережі (крім тютюнових виробів, алкогольних напоїв, на які встановлено мінімальні ціни, акційних товарів, подарункових сертифікатів, стартових пакетів мобільного зв'язку та ваучерів поповнення рахунків). У магазині «Фокстрот» також діє знижка в розмірі 5%, яка поширюється на товари трьох бюджетних торгових марок: Bravis, Delfa і LeChef.

Для оплати ЖКП. Відтепер на сайті КП «Головний інформаційно-обчислювальний центр» можна сплатити за комунальні послуги всіма банківськими картками. А власники картки киянина, що є клієнтами «Ощадбанку», оплачуватимуть послуги без комісії. Тобто, реалізовано модуль завдяки якому кияни та мешканці столиці отримають можливість без додаткових витрат та черг сплачувати комуналку не покидаючи власної домівки. Для сплатити рахунків ЖКП необхідно лише зайти на сайті ГІОЦу в свій персональний кабінет. На сьогоднішній день це унікальна пропозиція на ринку, яка зекономить чимало часу. 

Для власників картки киянина, які не мають доступу до Інтернету, впроваджується схема оплати карткою в точках прийому оплати за комунальний сервіс. Зараз у Києві 86 таких точок і розташовані вони у приміщеннях ЖЕКів. Для оплати потрібна буде лише картка киянина.

Для адмінпослуг. З «КК» можна замовляти адмінпослуги онлайн у персональному кабінеті на веб-порталі ЦНАПу, а також на порталі електронних послуг міста. Користувачі можуть відстежувати через персональний кабінет свою електронну чергу, а також завантажувати та прикріплювати електронні документи. Окрім того, маючі картку киянина, можна подати скаргу або звернення на міському порталі служби 1551.

Для відпочинку та розваг.  У картці передбачений спеціальний модуль "Культура", який пропонує продаж та облік електронних квитків і абонементів, карток вболівальника тощо. Власник картки може отримати додаткову знижку в залежності від пільгової категорії. Вже сьогодні за карткою киянина можна отримати 2,5% знижки на різноманітні квитки на сайті concert.ua. Для додаткової зручності у власному електронному кабінеті можна буде відстежувати історію придбаних квитків та відвіданих театрально-видовищних, культурних заходів. Також можуть бути надані адресні квитки соціального призначення для незахищених верств населення. У перспективі мова йде про єдиний квиток на культурні заходи.

Для турботливих мам і татусів. Цю функцію оцінять батьки, які щоразу переживають за своє чадо, відправляючи його до школи. «Картка учня» дає можливість відслідковувати, чи зайшла або вийшла дитина до школи, в якому транспорті їхала дитина та чи скористалася послугами шкільної їдальні. Ці послуги надаватимуться батькам безкоштовно. Наразі картка проходить тестування в двох шкільних закладах Києва.  

ЯК ВИГЛЯДАТИМЕ КАРТКА КИЯНИНА У МАЙБУТНЬОМУ?

Координатор проекту з боку інвестора та розробника програмного забезпечення (ТОВ “Універсальні інформаційні технології”) Євген Лісняк розповів Укрінформу про поточні задачі, які ставить перед собою команда проекту в особі міської влади та інвестора, з метою покращення функціоналу «Картки киянина»:  

- підключення ще більшої кількості партнерів до торгового модулю, розбудова загальноміської програми лояльності, перехід від знижок до бонусів, які можна буде накопичувати і витрачати у будь-якій партнерській установі, а також сплачувати ними ЖКП та, наприклад, паркінг;

- розширення картки учня функціоналом електронної школи (журнал, щоденник, тощо) та розповсюдження картки учня на всі школи міста.

- впровадження медичного модулю: запис до лікаря онлайн, електронна медична картка, електронний рецепт;

- розбудова на базі порталу Картки киянина онлайн-платформи, що відкриє можливості персоніфікованої комунікації між мешканцями міста та міськими органами влади, коли кожен мешканець зможе поспілкуватися з реальним представником влади. Такий собі Фейсбук, але в масштабах столиці;

- розширення переліку онлайн адмінпослуг. Розбудова на базі порталу картки киянина "єдиного вікна" для отримання усіх послуг.

Олена Билькевич, Мирослав Ліскович

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-