Яресько назвала п'ять основних викликів для України

Яресько назвала п'ять основних викликів для України

Укрінформ
Екс-міністр фінансів України Наталія Яресько вбачає три основні завдання і п'ять важливих викликів для країни на найближчу перспективу, відзначаючи при цьому "радикальне покращення" ситуації в економіці держави.

Їх вона окреслила, виступаючи на форумі East Forum Berlin у вівторок, повідомляє з німецької столиці власний кореспондент Укрінформу в ФРН.

"Ми повинні сконцентруватися на трьох основних економічних питаннях: макроекономічній стабільності, бізнес-кліматі і боротьбі з корупцією", - перерахувала Яресько.

За її словами, всупереч прогнозам, які давалися півтора року тому, "Україна змогла з успіхом стабілізувати свою макроекономічну ситуацію".

Вона навела як доказ цифри: на початку 2015 року щомісячна інфляція сягала небезпечних 14%, тепер вона стабілізована, а в лютому цього року була зафіксована дефляція на рівні - 0,4%. Після фінансової девальвації на початку 2015 року українська валюта тепер стабільна. Дефіцит державного фінансування скоротився уп'ятеро всього лише за рік з 10,1% ВВП у 2014 році до 2,1% у 2015. Після 42 місяців постійного зниження промислове виробництво в Україні уперше показало зростання в лютому, на 8%. Після падіння ВВП на 6,8% у 2014 році і 10% у 2015, уперше в останньому кварталі 2015 року він показав зростання. "Прогноз на 2016 рік становить 1,5%", - повідомила екс-міністр.

"Якщо порівнювати ситуацію з тим, якою вона була півтора року тому, макроекономічна ситуація в Україні покращилася разюче. Наша економіка видряпалася", - заявила Яресько. За її словами, "ніхто навіть і подумати не міг про таку глибоку і швидку зміну, але ми зробили це, маючи достатньо політичної волі. Ми змогли навести лад у домівці, пішовши на рішучі і серйозні заходи".

Вона назвала ці заходи: була запроваджена жорстка бюджетна дисципліна, покращені податкові збори, успішно проведені переговори з залучення 17,5 млрд дол. допомоги з боку МВФ і ретельно виконували всі умови угоди, що вже дозволило отримати $6,7 млрд двома траншами, успішно реструктуризується фінансовий борг, включаючи 20-відсоткове скорочення (це означає, що Україна в безпеці і змогла обслужити $3,8 млр. боргу).

Ситуація значно покращилася, але все ще залишається хиткою, констатувала Яресько. Вона вбачає п'ять основних викликів для України. Перше: навіть якщо економіка знову на підйомі, старт був узятий з дуже низького рівня, і "знадобиться багато часу, щоб українці змогли відчути це повернення до зростання". Друге: економічне відновлення у великій мірі залежить від ситуації з безпекою на Донбасі. Третє: глобальний економічний клімат несприятливий, і це впливає на Україну. Четверте: Україні доведеться продовжувати рух шляхом фіскальних обмежень для зниження дефіциту. П'яте: Україна дуже залежна від своїх зовнішніх партнерів, і це величезний актив, "оскільки МВФ не лише надає фінансову допомогу, але є підтвердженням нашої прихильності реформам". "Тільки виконуючи умови співробітництва, ми зможемо повернути собі довіру і впевненість з боку міжнародних партнерів і спільноти", - наголосила вона.

Найсерйознішим же бар'єром для розвитку, вільної торгівлі і співробітництва є, на думку Яресько, присутність іноземних військ на території України. Пріоритет номер один - боротьба з корупцією, оскільки без цього країна не зможе навіть залучити інвестиції. Зараз, за висновком екс-міністра, можна говорити про повернення інвесторів в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-