Войцех Бальчун, переможець конкурсу на керівника "Укрзалізниці"
З моїм приходом Армагеддону в "Укрзалізниці" не буде
Інтерв'ю 14.04.2016 14:35

- Я з понеділка був у Києві, де відбувалися кваліфікаційні розмови з кандидатами зі "cкороченого" списку. Ввечері того ж дня мені подзвонили і сказали, що після дискусії Номінаційний комітет прийняв рішення рекомендувати мене на посаду керівника "Укрзалізниці".

- У списку був 31 кандидат. Ви вірили у свою перемогу?

- Складно сказати. Я усвідомлював, що беру участь у дуже складному конкурсі з високою конкуренцією. Там були хороші менеджери не лише з України, але, насамперед, з-за кордону: із США, Канади, Німеччини, здається Чехії, не пам'ятаю точно, звідки ще. Зрозуміло було, що конкуренція є значною, виклики є великими, а можливість впоратися з цими викликами приваблювала серйозних менеджерів не лише з України.

- Напередодні ви отримали багато привітань від знайомих, зокрема і в соцмережах. Ви подякували всім і повідомили, що не маєте наміру відмовлятися від музики. Чи вам вдасться поєднати кар'єру рок-музиканта з роботою у дуже великій компанії?

У таких складних умовах праці гра на інструментах дає можливість знаходити у собі баланс, у певному сенсі очищатися

- Робота у великій компанії, у період коли я займатиму цю посаду, звичайно буде пріоритетом для мене, і на цьому я концентруватимуся на 100%. Натомість, кожна людина має трішки часу після роботи, і цей час кожна людина використовує по-своєму. Одна людина бігає, інша читає книги, третя дивиться фільми, а четверта грає на музичних інструментах. Я граю на інструментах, і це захоплення у таких складних умовах праці дає можливість знаходити у собі баланс, у певному сенсі очищатися, коли ввечері можна пограти на інструменті, пописати музику. Це є частиною мене, я цим завжди займався. Звичайно, зараз ще невідомо, як надовго потрібно буде обмежити свою концертну активність. Натомість, наш гурт ще не є настільки відомим, щоб отримували пропозиції виїзду у концертний тур, скажімо, на вісім місяців. Абсолютно зрозуміло, що в такому випадку це неможливо було б поєднати. Натомість, я не виключаю проведення концертів по суботах, коли приїжджатиму до Польщі.

- Так. Очевидно, що потрібно боротися з корупцією всілякими способами. Але це не є самоціллю. Мені здається, що кращим рішенням є створення принципів cooperative governance (спільного управління -авт.), створення прозорих процесів, відкритих процедур. Це приводить до того, що зникає простір для корупційних дій. Я хочу не виступати в ролі внутрішнього прокурора, а виконувати роль менеджера, який змінюватиме цю компанію у кращий бік. Без сумніву, я концентруватимуся на хороших справах, які є в компанії. Оскільки крім того, що ми критикуємо, є й здобутки, на яких треба акцентувати і будувати фундамент наступних змін. Звичайно, є ризики, зокрема й особистого характеру, пов'язані з "опором матерії", зі складними і незрозумілими інтересами різних сторін, зовнішніми гравцями, які живуть за рахунок залізниці й її коштом. З усім цим треба буде впоратися.

Юрій Банахевич. Варшава

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-