Рада зробила безстроковим мораторій на виплату боргу Росії

Рада зробила безстроковим мораторій на виплату боргу Росії

Укрінформ
Верховна Рада скасувала кінцеву дату дії мораторію на виплату частини державного боргу, встановлену чинним законодавством.

Відповідний законопроект №3677 підтримали 242 депутати, передає кореспондент Укрінформу.

"У пункті 1 статті 4 закону України "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом" слова і цифри "діє до 1 червня 2016 року" виключити", - сказано в тексті закону.

У пояснювальній записці зазначається, що прийняття документа дозволить Кабінету міністрів виконати всі взяті на себе зобов'язання в частині програми реформ, погодженої з Міжнародним валютним фондом.

"Скасування обмежень по кінцевій даті продовжить дію правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов'язань", - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з ЄС.

У минулому році Україна реструктуризувала 13 випусків євробондів на загальну суму $15 млрд, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, тому пропозиція України неприйнятна. Україна ж відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня 2016 року Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж на $3,075 млрд. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедуру, необхідну для подачі позову до англійського суду. За кожен день прострочення РФ нараховує  Україні штраф у $683 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-