У НБУ розказали, як із

У НБУ розказали, як із "Хрещатика" вимивали гроші

Укрінформ
У Національному банку України вважають, що проблеми у банку "Хрещатик" накопичувалися все минуле десятиліття, крім того, банк роками кредитував своїх акціонерів, а кредити отримували некомунальні підприємства.

Про це у колонці на Економічній правді написала в.о. заступника глави НБУ Катерина Рожкова.

"Проблеми у банку "Хрещатик" накопичувалися все минуле десятиліття. Роками банк кредитував своїх акціонерів, і, як ви здогадуєтеся, кредити отримували не комунальні підприємства", - пояснила Рожкова.

За її словами, частка власності Київської міської держадміністрації була розмита до 25%. Фактично за гроші комунальних підприємств і депозити населення будував девелоперську бізнес-імперію інший акціонер - Андрій Іванов, сам банк видавав пов'язаним з ним компаніям кредити під заставу "сміттєвих" паперів.

"Твердих застав, наприклад, побудовані об'єкти нерухомості девелоперської групи, банк ніколи не отримував", - акцентувала Рожкова.

Вона також зазначила, що у банку була присутня ще одна схема виведення грошей - пряма купівля "сміттєвих" облігацій фіктивних компаній-"прокладок".

"Хрещатик" був єдиним покупцем і тримачем цих "цінних" паперів, їх "ринкова" вартість штучно накручувалася фіктивними котируваннями на біржах. Більше того, банк досить часто кредитував компанії своїх приватних акціонерів на свідомо невигідних умовах. "Хрещатик" видавав компаніям акціонерів довгострокові кредити за низькими ставками. Більшість позичальників банку і емітентів цінних паперів, які купував банк "Хрещатик", ніколи не генерували грошових потоків, достатніх для обслуговування залучених від банку кредитів, стверджує в.о. заступника глави НБУ.

"Причому ставки по кредитах частенько були нижчі, ніж ставки по депозитах, які "Хрещатик" залучав у населення. Іншими словами - банк не заробляв грошей: навпаки, з середини 2014 року отримував відсотковий збиток, що повністю суперечить всій логіці ведення банківського бізнесу", - наголосила Рожкова.

Вона також зазначила, що за результатами проведеного у 2015 році діагностичного обстеження банку було чітко видно, що акціонерам потрібно було збільшити капітал на 4,8 млрд гривень. Окрім цього, більше року регулювальник настійно вимагав від акціонерів "Хрещатика" переглянути бізнес-модель банку і покрити ризики додатковим капіталом.

За словами в.о. заступника глави Нацбанку, у середині березня регулятор затурбувався, оскільки почала доходити інформація про конфлікт акціонерів. У цей же час у банку різко скоротилися залишки на рахунках юридичних осіб. Остаточно ситуація загострилася в останні дні березня, "Хрещатик" втратив ліквідність: компанії, пов'язані з власниками банку, просто перевели рахунки в інші фінустанови.

"Ситуація з "Хрещатиком" унікальна. Зазвичай акціонери до останнього намагаються відстояти свій банк, складають плани фінансового оздоровлення, погоджують їх з нами, просять надати кредит під якісні застави - все для того, щоб банк міг спокійно подолати тимчасові труднощі. Але власники "Хрещатика" і сам банк не зверталися до НБУ з проханням про отримання стабілізаційного кредиту", - зазначила Рожкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-