Коболєв розповів європейцям про

Коболєв розповів європейцям про "троянського коня" від Росії

Укрінформ
Будівництво другої гілки газопроводу «Північний потік - 2», що його лобіює російський "Газпром", може відіграти роль «троянського коня» для Європейського Союзу.

На цьому наголосив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на міжнародній конференції «Північний потік-2 – Енергетичний Союз на роздоріжжі», яка проходила цього тижня в Європарламенті.

«Як і троянський кінь, Північний потік-2 – це подарунок у красивій обгортці, метою якого є послаблення ЄС зсередини», - цитує Коболєва прес-служба "Нафтогазу".

За його словами, цей проект не сприятиме диверсифікації поставок газу в ЄС, оскільки не забезпечить доступу до нових джерел газу. Натомість це спровокує суттєве падіння обсягів газу, що транспортується наявними маршрутами до Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), та призведе до швидкого їх занепаду.

Таким чином, у разі реалізації проекту "Північний потік-2" пункти входу російського газу до ЄС будуть майже повністю сконцентровані у Німеччині. А наявні газопроводи між північчю ФРН та країнами ЦСЄ мають недостатню потужність, аби доправити необхідні обсяги газу до споживачів у цьому регіоні.

"Ця зміна ландшафту газового ринку створить нові можливості для зловживань "Газпромом" своїм домінуючим становищем і буде загрожувати енергетичній безпеці ЄС. Більшість країн Центральної, Східної та Південної Європи значною мірою залежать від російського газу і мають обмежений доступ до альтернативних джерел поставок. Реалізація проекту "Північний потік-2" додатково погіршить переговорні позиції цих країн у відносинах із "Газпромом", - наголосив глава правління НАК.

У цьому зв'язку він не виключив виникнення дефіциту газу для Центральної та Східної Європи, що Росія зможе використовувати як фактор тиску, щоб домогтися політичних поступок з боку керівництва цих країн. А це, у свою чергу, може бути використано для штучного формування суперечностей між державами-членами ЄС і ставить під загрозу безпеку ЄС.

Коболєв нагадав, що Україна впродовж багатьох років існувала в умовах політики «російський газ в обмін на лояльність» - і в результаті купувала газ за однією з найвищих цін у Європі та була обмежена у своїх політичних рішеннях.

"Протягом останніх двох років Україна продемонструвала, що диверсифікація постачальників та інтеграція із сусідніми ринками газу - це набагато ефективніша стратегія, як в політичному, так і у фінансовому плані. Ми здивовані, що ЄС розглядає можливість руху у протилежний бік з проектом "Північний потік- 2", - заявив керівник "Нафтогазу".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-